lauantai 3. syyskuuta 2016

Mitä kannattaisi kerätä ?Toikan linnut pitävät edelleen pintansa keräilykohteena.
 
Helsingin Sanomissa julkaistiin 6.8. artikkeli, joka oli otsikoitu: ” Ennakoiva keräilijä poimii nyt 1980-lukua”. Jutussa on haastateltu Antiikkia, antiikkia –ohjelmasta ja Hagelstamin huutokaupoista tuttua Tuija Peltomaata, joka antaa vinkkejä siitä mitkä kohteet voisivat olla nousussa. Hän suosittelee etsimään nyt 1980-luvun esineitä. Lasin osalta hän nostaa esiin Kerttu Nurmisen ja Heikki Orvolan.

Jutun mukaan keräilyssä on menossa sukupolvenvaihdos; moni kerää omiin muistoihinsa liittyviä esineitä ja nyt ostajina on sellaisia, joiden muistot ovat 1900-luvun jälkipuoliskolta, nuorimmat hankkivat 1980-luvun esineistöä.

Tällä hetkellä aliarvostetuksi Peltomaa arvioi designlasin varjoon jääneen vanhan suomalaisen lasin. Maan sisällä voidaan nähdä eroja mieltymyksissä, esimerkiksi Italiasta meille tulleen Armando Jacobinon kissa-aiheisia lasifiguriineja myydään muualla Suomessa hyvään hintaan, mutta Helsingissä ne joutuvat huutokaupassa sekalaisen tavaran laatikoihin.

Jutun voi lukea Hesarin nettisivuilta: http://www.hs.fi/raha/a1470192850341Hesarissa julkaistu lista niistä kohteista, joita jutun mukaan kannattaisi kerätä. Pieni osa keräilijöistä ehkä kerää tavaraa toivoen arvonnousua, mutta suurin osa kerää itseään kiinnostavia tavaroita kiinnittämättä liikaa huomiota siihen, mitä niiden rahalliselle arvolle veikataan tapahtuvan. Television monet huutokauppaohjelmat ja varsinkin ulkomaiset ”tosi-tv:n varastosodat” kiinnittävät huomiota vain siihen paljonko vanhoilla esineillä voi tehdä voittoa. Onneksi vielä ruotsalainen Antikrundan keskittyy esineiden valmistus- ja kulttuurihistoriaan sekä tavaroihin liittyviin tarinoihin, vaikka esineille myös annetaan hinta-arviot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti