keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Björn Weckströmin Stonehenge II



Björn Weckström: Stonehenge II,
vasemmalta oikealle teokset no 1 – 4.
 
Tänään torstaina avautuu Galleria Mafka&Alakoskessa taiteilija Björn Weckströmin uusi lasitaidenäyttely. Stonehenge II -näyttely jatkaa taiteilijan muutaman vuoden takaisten teosten monumentaalista, pelkistettyä muotokieltä:
”Vielä kerran Stonehengen arkaainen monumentaalisuus sekä uudistumista ja puhdistusta symbolisoiva portti inspiroivat minua suunnittelemaan veistoskokoelman lasista. Myös Hubble-teleskoopin avulla otetut kuvat kaukaisista galakseista ovat vaikuttaneet teoksien sisäisiin tapahtumiin. Avaruuden kuvaamisessa lasi on oivallinen väline.”

”Stonehenge rakennettiin tähtitaivaan havainnointia varten ja se edusti oman aikansa tähtitiedettä ja näin sillä on yhteys Hubble-teleskooppiin”, pohti taiteilija Björn Weckström teosten idean taustalla olevia ajatuksia näyttelyn avajaisissa.

Stonehengen rakentaminen alkoi 5000 vuotta sitten ja se oli käytössä 1500 vuotta. Sen käyttötarkoitukset eivät ole täysin selvillä, mutta yhteydet astronomiaan ovat ilmeiset.


Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 1.
 

Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 1, yksityiskohta.


Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 2.

Näyttävät teokset ovat kiehtova yhdistelmä lasin jykevää massaa ja kirkasta ilmavuutta. Lasiveistosten sisällä leijuvat värit ja kuplakerrokset kutsuvat tarkastelemaan niitä eri kulmista.

Lasiveistokset on tehnyt lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski apunaan lasinpuhaltaja Marja Hepo-aho. Taiteilija Björn Weckström kuvailee lasinpuhaltajan ja taitelijan yhteistyötä kuin baletiksi, jossa kaikki toimii hyvin harkitusti:
”Veistosten osien tekeminen vaati suurta taitoa lasinpuhaltajalta, sillä osat muotoiltiin käsin täysin vapaasti ilman muotteja. Näin saatiin vangituksi valmistusprosessin spontaanisuus ja dynaamisuus.”


Marja Hepo-Aho, Kari Alakoski ja Björn Weckström.



Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 6.



Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 7.



Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 11.



Kokonaisuudessaan näyttely muodostuu 11 teoksesta. Niistä yksi on taiteilija Björn Weckströmin suunnittelema kunnianosoitus henkilökohtaisesti tuntemilleen, suomalaista lasiosaamista maailmalle aikanaan vieneille Tapio Wirkkalalle ja Timo Sarpanevalle.
 

Björn Weckström: Stonehenge II, teos no 4 ja se on
omistettu Timo Sarpanevalle ja Tapio Wirkkalalle.
 
 
Vuonna 2010 Weckströmillä oli lasiveistosnäyttely Stonehenge I, mutta vaikka sen näyttelyn nimessä oli järjestysluku yksi, niin kuulemma ei hänellä kuitenkaan vielä silloin ollut mielessä tämän teeman jatkaminen myöhemmin. Valokuvia tuosta 6 vuotta sitten pidetystä näyttelystä voi katsoa netistä: www.bronda.fi/nayttely/109/

Sen näyttelyn teokset toteutettiin Iittalan lasitehtaassa osana lasinpuhaltajien koulutushanketta. Niitä töitä oli puhaltamassa yhteensä 18 lasinpuhaltajan ammattitutkinnon suorittajaa. Osa puhaltajista oli ulkomaalaisia. Kari Alakoski oli silloin paikalla Nuutajärven lasikoulun opettajan ominaisuudessa.


Galleriassa voi katsoa teosten valmistusprosessia videolta.



Weckström ja Alakoski keskustelivat
filigraanilasista näyttelyn avajaisissa.

”Tämän näyttelyn teosten valmistaminen alkoi Björn Weckströmin piirtämien kuvien pohjalta, mutta lopputulos oli aika erilainen. Massiivisten lasiosien sisälle tehtyjen ydinosien valmistusprosessi vaati pitkällisen kehittelyn ja myös osien koko kasvoi alkuperäisestä”, kertoi lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski tuotantoprosessista näyttelyn avajaisissa tiistai-iltana.

”Karin taidot ovat mahdollistaneet näkemysteni toteuttamisen lasiveistosten muodossa”, kiitteli Weckström työpariaan avajaisissa. Pronssiveistoksistaan kuuluisa taiteilija kertoi miten erilaista on pronssiveistosten ja lasiveistosten teko, kun valmisteilla olevaa pronssiveistosta voi rauhassa katsella eri suunnista ja miettiä eri vaihtoehtoja työstämisen suhteen. Sula lasi ei anna kauaa pohtia, kun se jähmettyy nopeasti ja siksi on edettävä ripeästi.
 
Weckström ja Alakoski pitivät lyhyet puheet avajaisissa.

Torstaina 22.9. klo 16 – 18 taiteilija ja muotoilija Weckström on tavattavissa galleriassa, jonka osoite on Iso Roobertinkatu 19, Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti