torstai 15. syyskuuta 2016

100 lasissa - Suomi 100 -lasiesineen muotoilukilpailu100 lasissa
Suomi 100 -lasiesineen muotoilukilpailu 
 


KILPAILUTEHTÄVÄ
Muotoile Suomen 100-vuotisjuhlavuoden lasiesine: 1. muistoesine 2. taide-esine
Arvostelussa painotetaan uutta ilmettä, valmistettavuutta ja laatua.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:
Muistoesineen pitää olla myytävissä kilpailukykyiseen hintaan. Tavoitteena on, että esineen sisäänostohinta (sisältää tekijän katteen + alv:n) Suomen lasimuseolle myyntiin olisi maksimissaan 15 €. Kilpailuehdotuksen ei tarvitse sisältää valmistukseen liittyviä laskelmia eikä tuotantoon liittyviä yksityiskohtia, mutta mahdollisen voittaja pitää varautua toimittamaan valmiiksi kehitettyä tuotetta sovittuun hintaan 100 kappaletta 17.5.2017 mennessä.  Voittanut esine on myynnissä Suomen lasimuseon museokaupassa 100 lasissa -näyttelyn aikana 18.5.–11.9.2017.
 
Taide-esineen myyntihintaa ei ole etukäteen rajattu, mutta esineen tulee soveltua lyhytsarjatuotantoon. Sarja numeroidaan ja signeerataan vuodelle 2017. Mahdollisesti myöhemmin valmistetut esineet signeerataan selvästi eri tavalla.  Voittanut esine on tilausmyynnissä Suomen lasimuseon museokaupassa 100 lasissa -näyttelyn aikana 18.5.–11.9.2017. Voittajan tulee varautua toimittamaan lasimuseolle kaksi esinettä 17.5.2017 mennessä. Loput valmistetaan ja toimitetaan tilauksesta. Suomen lasimuseon näyttelyn jälkeen teosta voi myydä muuallakin.
 
KILPAILUEHDOTUKSET
Osallistumisoikeus
Kilpailuun voivat osallistua lasin tekijät, taiteilijat ja muotoilijat. Alan tutkinto ei ole edellytyksenä kilpailuun osallistumiselle. Kilpailuun osallistumisesta ei peritä osallistumismaksua.
 
Tiedot suunnittelijasta ja kilpailusalaisuus
Kilpailu on salainen. Kilpailumateriaalin jokainen osa on varustettava nimimerkillä, jonka toivotaan olevan mahdollisen valmiin tuotteen nimi. Ehdotuksen mukaan liitetään suljettu kirjekuori, jonka päällä lukee nimimerkki / sarja (muistoesine / taide-esine) ja kuoren sisällä on seuraavat tiedot:
- nimimerkki
- suunnittelijan/suunnittelijoiden nimi/nimet,
- puhelinnumero, osoite ja sähköpostiosoite.
Kilpailutyöt tulee toimittaa Suomen lasimuseoon, Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki, viimeistään perjantaina 16.12.2016 klo 14.00 mennessä. Viimeisen päivän kotimaan postileima hyväksytään. Postitetut työt tulee toimittaa perille kannettuna. Suomen lasimuseo ei vakuuta kilpailutöitä.
 
Kilpailumateriaali
Kilpailuehdotuksen tulee sisältää seuraava materiaali nimimerkillä varustettuna:
- esineen piirustus 1:1 koossa,
- selvitys valmistustavasta (esine pitää valmistaa Suomessa),
- lasista tai muusta materiaalista valmistettu prototyyppi,
- pääpiirteittäinen suunnitelma esineen valmistuksesta myyntiin,
- enintään kaksi A3-kokoista havainnekuvaa, joista ilmenevät juhlaesineen idea ja muut
seikat, joita kilpailija pitää tärkeänä.

Kilpailua koskevat kysymykset
Kilpailuohjelma julkaistaan Suomen lasimuseon
www.suomenlasimuseo.fi ja Suomen lasimuseon ystävien http://www.suomenlasimuseonystavat.fi verkkosivuilla. Kilpailija hyväksyy ohjelman jättämällä kilpailuehdotuksen. Mahdollisiin kysymyksiin vastaa kilpailusihteeri Helena Lahti, helena.lahti@riihimaki.fi. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan verkkosivuilla kilpailuohjelman jatkona.
 
Kilpailuehdotusten palautus
Suomen lasimuseo ei palauta palkitsematta jääneitä ehdotuksia. Nimimerkillä varustetut kilpailuehdotukset ovat noudettavissa Suomen lasimuseosta museon aukioloaikana 20.1.2017 klo 15.30 mennessä. Museo on suljettu tammikuussa. Siksi museolle pääsee vain toimistoaikana toimiston ovesta arkisin 8-15.30. Noutamatta jääneitä töitä ei säilytetä.
 
KILPAILUN AIKATAULU
Kilpailuaika on 15.9.–16.12.2016
Kilpailusta suljetaan pois ehdotukset, joita ei ole jätetty kutsussa mainitun ajan kuluessa tai jotka eivät täytä tämän kilpailuohjelman määräyksiä. Kilpailusta poissulkemisesta päättää kilpailulautakunta.
 
KILPAILUN TULOKSET
Kilpailun voittaneet teokset / tuotteet ovat Suomen lasimuseon Suomi 100 -juhlavuoden erikoisnäyttelyn 100 lasissa vuoden 2017 esineet. Näyttelyyn pääsevät esille myös muut palkitut ehdotukset lasista toteutettuina. Tulokset julkistetaan näyttelyn avajaispäivänä 17.5.2017. Palkinnot jaetaan näyttelyn ajavaisissa 17.5.2017 klo 19. Palkittaville ilmoitetaan henkilökohtaisesti (luottamuksella) tammikuussa 2017.

PALKINNOT
Palkintosumma on yhteensä 10.000 euroa, joka jakaantuu seuraavalla tavalla molemmissa sarjoissa:
1. palkinto 3.000 €
2. palkinto 1.500 €
3. palkinto 500 €
2 kunniamainintaa á 200 €
Palkintolautakunta voi jakaa yksimielisesti palkintosumman myös toisin ja jättää 1. palkinnon jakamattakin. 1. palkinnon voittaneet ehdotukset julkaistaan näyttelyluettelossa ja ne ovat mukana näyttelyssä. Tekijänoikeudet jäävät suunnittelijalle.

PALKINTOLAUTAKUNTA
Muotoilija Jorma Vennola (puheenjohtaja)
Lasitekniikan asiantuntija Jaakko Liikanen
Kaisa Koivisto, Suomen lasimuseo
Timo I Laakso, Suomen lasimuseon ystävät ry.
Palkintolautakunnan sihteerinä ja kilpailusihteerinä toimii Helena Lahti

KILPAILUN JÄRJESTÄJÄ
Suomen lasimuseo yhteistyössä Suomen lasimuseon ystävät ry:n kanssa.
 

 
Suomen lasimuseo / The Finnish Glass Museum
Tehtaankatu 23
11910 Riihimäki, Finland

puh./tel. +358 (0)19 758 4108
e-mail: glass.museum@riihimaki.fi

http://www.suomenlasimuseo.fi
http://finnishglassmuseum.fiSuomen lasimuseon lisäys 22.9.:

Mitä tämä näyttely 100 lasissa sisältää kilpailussa palkittujen teosten lisäksi?
Suomen lasimuseossa 18.5.-11.9.2017 järjestettävään näyttelyyn 100 lasissa tulee esille sata lasiesinettä Suomen itsenäisyyden ajalta, yksi jokaiselta vuodelta ja lisäksi 100 Riihimäellä tehtyä esinettä vuosilta 1917-2017. Etsimme  parhaillaan yleisöltä näyttelyyn sopivia esineitä, erityisesti sellaisia, joihin liittyy joku muisto tai tarina ja esineitä, jotka muuten ovat kiinnostavia ja omasta ajastaan kertovia.
 

Ehdotus 15€:n sisäänostohinnasta on todella matala. Annettu hinta ei vastaa nykypäivän hintatasoa käsinvalmistetulle korkeatasoiselle lasiesineelle, johon sisältyy muotoiluajatusta tai tuotekehitystä taustalla.

Koska kilpailussa on kaksi sarjaa, voi luonnollisesti osallistua joko kumpaan tahansa tai molempiin.
Olemme päätyneet kahteen sarjaan siksi, että eri tekijät tekevät tuotteita erilaiselle asiakaskunnalle. Myös ostajat voivat olla ketä vain luokkaretkellä olevista koululaisista lasia syvällisesti tunteviin keräilijöihin.  Edullinen lasiesine vaatii paljon muotoiluosaamista.  Museon toiminta tuo monella tavoin yleisön tietoisuuteen sitä tosiasiaa, että suomalainen käsityönä tehty lasi on kallista. Tulevaisuudessakin suomalainen lasi tarvitsee niin sarjatuotantoa (ei välttämättä tarkoita teollista sarjatuotantoa)  kuin taide-esineitäkin.LISÄYS 21.10.:
 

Voiko esineessä käyttää lasin lisäksi muuta materiaalia?
 
Kyllä voi, mutta lasin pitää olla pääroolissa.
 

Voiko osallistua kilpailuun useammalla kuin yhdellä ehdotuksella?
 
Kyllä, molempiin sarjoihin voi osallistua useammalla kuin yhdellä ehdotuksella.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti