perjantai 28. maaliskuuta 2014

Kaapelitehtaan Retro- ja Vintage-viikonloppu

Helsinki Retro & Vintage + Design Expo –nimellä 29. – 30.3. järjestävään tapahtumaan liittyy harvinaisen paljon odotuksia. Sen huomaa myös tapahtuman facebook-sivustolla, jonne tapahtumaan tulevat myyjät ja muutkin tästä aihe-alueesta kiinnostuneet ovat laittaneet viestejään: https://www.facebook.com/hrvde


Kiinnostuksen kasvun retro- ja vintage-esineistöksi luokiteltavia myyntiartikkeleja kohtaan on huomannut jo antiikki- ja keräilymessutapahtumissakin. Aihepiiriä sivuavia lehtijuttuja on alkanut näkyä ja alan harrastajille alkoi ilmestyä oma lehti viime syksynä: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2013/10/uusi-antiikkilehti-golden-vintage.html
 
Kuvaruutukaappaus: www.goldenvintage.fi
 
Antiikki- ja keräilymessutapahtumia kiertäessä on moni kiinnittänyt huomiota sekä myyjien että ostajien ikärakenteeseen, joka painottuu 50+ ikäisiin. Kesäisin erilaisissa vanhan tavaran ulkona järjestettävissä myyntitapahtumissa ikähaitari on paljon laajempi. Niihin on yleensä hyvin alhainen sisäänpääsymaksu tai ilmainen sisäänpääsy. Esimerkiksi Kangasalan Restaurantapäivillä tai Juthbackan markkinoilla on hyvällä säällä ihan oma kansanjuhlatunnelmansa ja tavaravalikoima niissä on erittäin laaja. Kun iso osa tavaroita myyvistä henkilöistä ei ole ammattikauppiaita, niin sieltä saattaa tehdä edullisiakin löytöjä. Tällaisissa tapahtumissa on viihdyttävää kierrellä vaikka ei etsisikään mitään tiettyä tavaraa hankittavaksi ja saattaa päätyä ostamaan jotain sellaista, mitä ei aikaisemmin osannut edes kuvitellut haluavansa.

Jotta antiikki- ja keräilymessujen elinvoimaisuus paranisi, tai säilyisi ainakin ennallaan, niin tapahtumiin kaivataan uutta ja nuorempaa ostajakuntaa. Muuten käy niin, että nykyiset kävijät vanhenevat yhdessä kauppiaiden kanssa ja useimmilla tavaran ostaminen alkaa vähetä kun ollaan oltu jo pidempään eläkkeellä.

Nuoremmat henkilöt eivät välttämättä ole kiinnostuneista siitä tavaravalikoimasta, jota messuilla on viime vuosina myyty. Jotta saataisiin uutta ostajakuntaa, niin pitäisi olla myös uutta tavaravalikoimaa. Harva kolmikymppinen aloittaa vanhojen tavaroiden hankkimista sisustukseen tai keräilymielessä satojen eurojen taidelasiesineistä.

Uusien tavarasegmenttien tuleminen messutapahtumien valikoimiin tarjoaa mahdollisuuden myös uusille myyjille ja tuo jatkuvuutta kauppiaskuntaan, kun vanhemmasta päästä osa alkaa jo lopetella.

Osat vanhan tavaran kauppiaista on hyötynyt siitä, että samassa paikassa ja samaan aikaan järjestetään rinnakkainen tapahtuma. Esimerkiksi viime viikonloppuna Turun messukeskuksessa järjestettiin antiikki- ja taidemessujen ohessa vanhan rahan tapahtuma, lelu- ja nukkemarkkinat sekä vintage-tapahtuma ja eniten uutta väkeä toi Kädentaitomessut, kun samalla pääsylipulla pääsi kaikkiin noihin tapahtumiin. Riippui antiikkikauppiaan tavaravalikoimasta lisäsivätkö kädentaitomessujen kävijät myyntiä vai eivätkö. Joillekin kauppiaille tästä taisi koitua vain lisärasitusta: erään lasiesineitä myyvän kauppiaan osastolla vanhempi rouva kyseli esineiden hintoja ja päätteeksi totesi kauppiaalle, että ”On se kiva, kun teiltä saa näitä esineiden hintatietoja, kun minulla on kotona tuollaiset esineet ja halusin vain tietää minkä arvoisia ne ovat.”

Alkuvuoden aikana messutapahtumissa monet kauppiaat ovat aprikoineet, että millaista väkeä Kaapelitahtaalla järjestettävään retro- ja vintage-myyntipahtumaan mahtaa tulla, millainen esineistö siellä menisi kaupaksi ja mitähän muut kauppiaat ottavat myyntipöydilleen ? Myyntipaikat varattiin alkuvuodesta nopeasti ja paikalle on tulossa lähes sata myyjää. Huomenna se nähdään mitä kaikkea on tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti