Riihimäen Lasin
valmistamat Svinhufvudin lasiset pystymitalit. Korkeus 13 cm.
Riihimäen Lasi valmisti Pehr Evind Svinhuvudin 75-vuotispäivän kunniaksi versioita lasisesta pystymitalista vuonna 1936. Ilmeisesti esikuva on saksalaisen Adlerhütte –lasitehtaan vuonna 1935 valmistama lasiplaketti Adolf Hitlerin profiilikuvalla. Riihimäen valmistaman version muotoilijaa ei tiedetä.
Näitä pystymitaleja myytiin Svinhufvud-kodin hyväksi. Ensimmäisen kappaleen Riihimäen Lasin vuorineuvos A.P. Kolehmainen luovutti henkilökohtaisesta presidentille 12.12.1936.
Lasimitalin paksuus on 7
mm. Kuvio ulottuu syvälle lasiin.
Ilmeisesti tuo Svinhufvud-koti tarkoittaa Luumäellä sijaitsevaa Kotkaniemeä, jonka Svinhufvud osti 1908. Hän asui vaimoineen siellä siihen asti, kunnes hänet valittiin presidentiksi 1931. Presidenttikauden jälkeen hän asui siellä vuodesta 1937 elämänsä loppuun vuonna 1944 asti. Kotkaniemi on nykyään museona: https://www.kotkaniemi.fi/
Svinhufvudin pystymitaleja on valmistettu ainakin oheisten kuvien mukaisesti pihkanruskeasta ja värittömästä lasista. Presidentin profiilin ja sitä ympäröivä teksti ovat muotoutuneet puristelasimuotista, mutta jalusta on hiottu. Ainakin kaksi hiontavariaatiota on ollut.
Tämä jalusta on hiottu faseteille.
Tähän jalustaan on tehty
urahionta.
P.E. Svinhufvudin merkitys Suomen historialle syntyi jo 1900-luvun alussa, kun hän toimi ensimmäisenä eduskunnan puhemiehenä 1907–1912 ja vuosina 1914–1917 hän oli karkotettuna Siperiaan tsaarinvallan kukistumiseen asti. Palattuaan sankarina Suomeen hänet valittiin itsenäisyyssenaatin puheenjohtajaksi, missä roolissa hän kävi valtuuskuntineen hankkimassa Leniniltä Venäjän bolševikkihallinnon tunnustuksen Suomen itsenäisyydelle 31.12.2017. Sisällissodan aikana hän toimi valkoisen senaatin päämiehenä ja sisällissodan jälkeen valtionhoitajana 12.12.1918 asti. Tämän jälkeen hän työskenteli yksityissektorilla, muun muassa pankkialalla, kunnes palasi politiikkaan.
Lähteet:
Roger Peltosen artikkeli ”1936 Syntymäpäivälahja presidentti Svinhufvudille” Suomen lasimuseon julkaisemassa kirjassa 100 lasissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/P._E._Svinhufvud
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kotkaniemi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti