perjantai 9. heinäkuuta 2021

H.E. –laseja

H.E. –lasisto valittiin 1930 käyttöön otetun eduskuntatalon lasistoksi, mutta kieltolain vuoksi silloin tilattiin vain juomalaseja taloon. H.E. –sarjan pienin juomalasi oikealla, mutta mikä on tuo hyvin saman muotoinen lasi vasemmalla?

 

Oheisissa kuvissa on kummassakin toinen lasi Henry Ericssonin muotoilemaa H.E. –lasistoa, mutta toinen lasi on anonyymi. Ericsson osallistui Riihimäen Lasin suunnittelukilpailuun vuonna 1928 ja voitti sen. Kilpailussa etsittiin uusia malleja viini- ja liköörilaseiksi, vaikka Suomessa oli silloin voimassa kieltolaki 1919–1932. Kilpailuehdotuksessa oli yhdeksän erilaista viini- ja liköörilasia, mutta tuotantovaiheessa erilaisia laseja eri juomille oli yhteensä 18 erilaista. Lisäksi sarjaan kuului kolme erilaista karahvia, kaadin, juustokupu ja hedelmävati. Variaatioiden määrää kasvatettiin erilaisilla koristekaiverruksilla. Riihimäen Lasi valmisti tätä sarjaa 1950-luvulle asti.

 

H.E. –sarjan viinilasi vasemmalla ja oikealla on anonyymi Riihimäen Lasin valmistama lasi. Tietääkö joku sen muotoilijan? 

LISÄYS: Lasihan on Tyra Lundgrenin muotoilema ja hänen omaa nimeään kantavan lasiston osa. Kiitos Jarmolle tunnistuksesta!


Riihimäen Lasin vuoden 1930 kuvasto A esittelee tuon anonyymin lasin osana kokonaisuutta kahden eri karahvin seurassa.


Henry Ericssonin muotoileman H.E. –lasiston lasivaihtoehdot Riihimäen Lasin vuoden 1930 kuvastossa. Toisella sivulla esitellään erilaiset koristekaiverrusvaihtoehdot näihin laseihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti