tiistai 6. elokuuta 2013

Kuvia Loimaan Rompepäiviltä

Viime lauantaina Peltoisten kyläyhdistys järjesti Loimaan kaupungin keskustan kupeessa perinteisen rompetorin. Tapahtumalla on jo 20-vuotinen historia. Myyntipaikat oli varattu loppuun jo ennakkoon ja kaikki halukkaat eivät päässeet myymään. Muutamia tyhjiä myyntipaikkoja oli kuitenkin alueella, koska kynnys jättää tulematta maksetulle paikalle on matala, kun paikan vuokra on alhainen. Sää oli upea, ehkä jo vähän liiankin kuuma keskipäivän jälkeen alueella kiertelyyn. Yleisöä oli noin 7.000 ihmistä löytöjä tekemässä. Järjestäjät olivat syystäkin tyytyväisiä tämän vuoden tapahtumaan ja totesivat sen olleen paras pitkään aikaan. Ohessa on kuvia tapahtumasta.

Taustalla näkyy Turku – Toijala –rataa pitkin ohi kulkevan junan veturi, onhan tapahtumapaikka aivan Loimaan aseman ratapihan kaakkoispuolella.

Tällä turkulaiskauppiaalla oli muutama mielenkiintoinen lasiesine pöydällään.

Tässä kaksi Aimo Okkolinin muotoilemaa lasiesinettä.Saara Hopean suunnittelema kolmikulmainen maljakko oli varmuuden vuoksi laitettu vaakasuoraan.

Tällaisia ”tarvekaluja” ovat lasinpuhaltajat tehneet ns. ruokatuntitöinä. 1980-luvulla Iittalan lasitehtaalaisilta tällaisia pystyi hankkimaan vaihtokaupalla Koskenkorva-pullolla. Tuohon aikaan viina oli paljon kalliimpaa kuin nykyään.

Nämä näyttävät Aimo Okkolinin Ruutu-sarjan kristalliesineiltä, mutta sokerikossa ja kermakossa oli romanialaisen lasitehtaan merkki. Takana olevassa korkeassa maljakossa oli tshekkiläisen lasitehtaan merkki. Metallijalat eivät olleet hopeisia.


 
Kuuluuko tuo Nuutajärven tarramerkki oikeasti tähän esineeseen ?
 
Loimaan Rompepäivässä on aina esillä myös vanhoja ajoneuvoja.

Riihimäen lasin valmistamista mittakannuista näkee aika harvoin vihreitä ja keltaisia versioita, värittömästä lasista tehdyt kannut taas ovat aika yleisiä.Erkkitapio Siiroisen suunnittelemia ja Riihimäen lasin valmistamia Kasperi-kynttilänjalkoja näkee paljon erilaisissa myyntitapahtumissa.

Muranossa valmistettuja laseja on alkanut näkyä aikaisempaa useammin vanhan tavaran myyntitapahtumissa.

Tässä on Loimaan rompepäivän laadukkain lasiesineiden valikoima.


 
Kupittaan Saven värikkäitä figuriineja.


Rompepäivien alkuvaiheen pääartikkeleja ja kiinnostuneita katsojia.

Taustalla näkyy ratapihan toisella puolella Loimaan rautatieasema.

1960-luvulla monessa pienemmässä kaupassa ei muita suklaakonvehteja myytykään kuin Fazerin verrattomia. Jotkut irvileuat muunsivat ruotsinkielisen nimen muotoon smaklös.Tässä tavaravalikoimassa kiteytyy rompepäivien motto ”Toisen romu on toisen aarre”. Tavarat on tuotu paikalle takana näkyvällä entisellä ruumisautolla.

Lähes kaikissa vanhan tavaran myyntitapahtumissa on nykyään ainakin yksi vintage-vaatteiden myyjä.

Kauneus on katsojan silmässä.
 


Valmet 15 -traktori vuodelta 1953 oli esillä Valmet-harrastajien osastolla.
Edellä olleet kuvat on otettu aamulla klo 8 – 9. Kymmenen jälkeen alkoivat käytävät täyttyä väenpaljoudesta.
 
 


 
Tapio Wirkkalan viivahiottuja esineitä.

Design by Gunnel Nyman, mutta kuitenkin lasinpuhaltaja Helanderin omassa Humppilan Lasissaan valmistama versio.
 
Kaunis esine 1940-luvulta.
 
Todellista vintagea.
Loimaan keskustasta pääsee kävellen markkina-alueelle radan ali ns. Peltoisten portin kautta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti