keskiviikko 21. elokuuta 2013

Karhula-Iittalan karahvin eri versioita

Tässä blogissa julkaistiin 18.8. kuva viljatähkä-kaiverruksella koristellusta raskaasta karahvista. Kyseinen esine löytyy Iittalan vuoden 1941 puhallettujen talouslasien hinnastosta  tuotenumerolla 2287 ja nimeksi on laitettu Whiskykarahvi. Viljantähkäkaiverruksilla varustetun version jalostuskoodi on H-138. Luettelosta löytyvät myös versiot ilman kaiverrusta ja viininlehtikaiverruksen kera. Kaikista on ollut versiot kirkkaana eli värittömänä sekä värillisinä. Valikoimaan kuuluneita värejä ei ole lueteltu hinnastossa.Karhulan lasin karahvi maalatuilla purjeveneen kuvilla koristeltuna.
 

 

Värittömän karahvin pintaan on maalattu purjeveneiden kuvia. Esine löytyy vuoden 1939 Karhulan lahjapakkausluettelosta numerolla 106. Pakkaukseen on kuulunut myös neljä grogilasia, joihin on myös maalattu purjeveneiden kuvia. Jossain lähteessä on mainittu, että tämä olisi ollut Karhula Osakeyhtiön omistaman Karhulan lasitehtaan vuoden 1940 olympialaisia varten valmistama koristelu.
 

Ilmeisesti tämä karahvi on yksi niistä esineistä, jota valmistettiin saman omistajan molemmissa lasitehtaissa eli Karhulassa ja Iittalassa.
 

Tällaisia sinisiä karahveja näkee harvoin. Joku on saanut tämän työtovereilta kesäkuussa 1943 eli sodan aikana. Siksi koko kaulan peittävä metalli ei olekaan hopeaa, vaan ilmeisesti alpakkaa.


Sinisen karahvin molemmille puolille on kaiverrettu viinirypäleterttu muutaman lehden kera.


Tämän version väri on jotain vihreän ja ruskean väliltä, ehkä sen voisi sanoa olevan oliivin värinen.


Tässä vielä väritön versio Karhula-Iittalan karahvista viinirypälehionnalla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti