keskiviikko 14. elokuuta 2013

Iittala sammuttaa, lasitaiteilijat sytyttävät - Nuutajärven lasikylässä lämmitetään uutta lasiuuniaKuukauden rakentamisen jälkeen Lasikomppanian taiteilijat ovat valvoneet viisi vuorokautta yötä päivää uuden lasiuunin nousevaa lämpötilaa. Tavoite, 1200 astetta, saavutetaan tällä viikolla, ja todennäköisesti perjantaina uuden tekniikan lasiuunista puhalletaan ensimmäiset esineet.

Suomen vanhimmassa lasikylässä sytytetään Suomen nykyaikaisin lasiuuni samaan aikaan, kun sulatellaan tietoa, jonka mukaan Iittala/Fiskars sulkee Nuutajärvellä toimivan lasitehtaansa. Uusi lasiuuni mahdollistaa 12:lle Lasikomppanian jäsenelle täysimittaisen taidelasi- ja piensarjatuotannon jatkamisen. 


Lasitaiteilija Markku Salo työryhmineen Lasikomppanian hytissä. Matti Vilppula(vas.), Aapo Rikkilä. Kuvalähde: Muotohuone Oy


Lasikomppanian puheenjohtaja Alma Jantunen on jännittyneen innostunut uudesta alusta.
- Ilman lasiuunia ei voi tehdä lasia. Seitsemän vuotta toiminut edellinen uunimme tuli tiensä päähän, ja nyt tähän uuteen uuniin on tehty lukuisia teknisiä uudistuksia. Uuni on ensimmäinen laatuaan, ja tietenkin vähän jännittää, miten se lähtee käytännössä toimimaan.

Uunin on rakentanut suomalainen Tek-Mur, joka on soveltanut Lasikomppanian uuniin suurten teollisuuslaitosten tekniikoita. Koko projektin tavoitteena on alentaa energiakustannuksia, jotka ovat merkittävät ympäri vuorokauden yli tuhannessa asteessa paahtavassa uunissa.

Energiansäästöä tavoitellaan muun muassa tehostamalla kuuman lasimassan liikkumista uunissa. eristemateriaaleilla, uunin kokoa pienentämällä ja pyrkimällä lämmittämään kokonaan sähköllä kaasun sijasta. Sähkölämmityksellä saavutetaan täsmällisemmät lämpötilat.

Uuden lasiuunin kustannukset nousevat 70 000 euroon. Lasikomppania on saanut hankkeeseen 25 000 euroa tukea Suomen Kulttuurirahastolta.

Lasikomppaniaan kuuluu 12 lasialan ammattilaista, jotka käyttävät vuodessa 16 000 kg raaka-ainetta. Uudessa vannauunissa on sisällä noin 1 000 kiloa sulaa lasia, josta pystyy valmistamaan 200 kg:n edestä lasiesineitä päivässä. Lasikomppania on Suomen suurin yksityisten lasintekijöiden yhteisö.


Yleisö on tervetullutta tutustumaan Lasikomppanian uuteen lasiuuniin!
Tällä viikolla uunia täytetään ja tehdään asennustöitä. Puhallus alkaa perjantaina.
Olet tervetullut muulloinkin.

Yleisö on tervetullutta Saa koskea! -pajapäivään la 12.10.13 klo 11-16. Käsityöläisten pajoilla mahdollisuus kokeilla itse mm. lasintekoa ja taontaa ammattilaisten opastuksella.  www.nuutajarvi.fi

1 kommentti: