maanantai 23. elokuuta 2021

VR:n karahvi ja lasit

 


Valtionrautatiet aloitti liikennöinnin Helsingin ja Hämeenlinnan välillä 1862, Pietariin junayhteys avattiin 1870. Ilmeisesti ainakin Pietarin junissa oli jo alusta alkaen matkustajille tarjolla vettä karahveista. Vuosien saatossa karahvien ja lasien mallit ovat muuttuneet ja juoma-astioiksi lasien tilalle tulivat hygienian vuoksi kertakäyttöiset pahvimukit ennen kuin veden tarjoamisesta luovuttiin kokonaan. Risto Aalto on tutkinut VR:n karahvien mallien kehitystä ja laatinut aiheesta artikkelin Suomalaisen lasin vuosikirjaan 2020.

 

Ylhäällä oikealla on mallipiirustus no 3940 vuodelta 1912. Kuvassa on sivu Suomalaisen lasin vuosikirjasta 2020.

Ohessa on sata vuotta vanhan piirustuksen mukaan tehty karahvi laseineen, jotka on valmistettu 2000–2010. Esineet on valmistanut Riihimäellä toiminut JL-Lasi Oy eli Jaakko Liikanen omassa hytissään Riihimäen vanhan lasitehtaan tiloissa. Näitä ei kuitenkaan käytetty enää junanvaunuissa, vaan muissa tiloissa ja liikelahjoina.

Vanhimmissa laseissa oli kupera pohja, jolloin niiden varastaminen ei houkutellut niin paljon, kun niitä ei voinut käyttää pöytälaseina. Tämä viimeisimmäksi jäänyt versio VR:n lasista on hyvin moderni.


VR:n nykyinen logo on otettu käyttöön 1985.


Karahvin tulppa, karahvin suuaukon reuna on käännetty kaulukseksi ja alempana on karhennettu osuus.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti