torstai 19. elokuuta 2021

Suomalainen design näyttävästi esillä Venetsian lasiviikoilla

 


Suomalainen lasimuotoilu herättää kansainvälistä kiinnostusta. Arvostetussa The Venice Glass Week-tapahtumassa nähdään syyskuussa laaja suomalaisen nykylasin läpileikkaus, kun kahdeksan suomalaisen lasitaiteilijan ryhmä valittiin edustamaan suomalaista lasiosaamista.

Veistoksellisten teosten valmistusprosessia esitellään puhallusnäytöksissä nimekkäissä lasistudioissa Muranossa. Venetsian lasiviikot ovat Euroopan suurin nykylasin tapahtuma, joka esittelee kansainvälistä taidetta Venetsian kaupungissa sekä Muranon saarella.

FRESH - Contemporary Glass From Finland kokonaisuus esitetään maailmanluokan Bel Air Fine Art -nykytaidegalleriassa. Galleriassa on ollut esillä nykytaiteen supertähtiä, kuten Jeff Koons ja Salvador Dali. Pohjoismaiseen tyyliin luodut teokset muodostavat raikkaan

läpileikkauksen suomalaiseen nykylasiin. Lasinvalmistuksen keskittymät Riihimäki, Nuutajärvi ja Suomenlinna korostuvat Venetsiassa kansainväliselle yleisölle näyttelyn, luentojen ja työnäytösten kautta.

FRESH kansainvälistää ja kehittää aktiivisesti suomalaista nykylasia. Suomalaisen lasin kenttä on monipuolinen ja elävä, mikä näytetään nyt pitkästä aikaa laajassa mittakaavassa myös ulkomailla.

Palkittu Sini Majuri on FRESH-hankkeen perustaja ja hänen esineitään on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä. Camilla Mobergilla on vuosikymmeniä pitkä ura lasitaiteilijana ja hänen Messengers in Glass valoveistokset ovat herättäneet laajaa kansainvälistä huomiota. Marja Hepo-aho on lasinpuhaltaja-taiteilija ja ylläpitää omaa lasistudio Mafka&Alakoskea Riihimäellä. Anna Schroderus vastaa perinteikkäästä lasistudiosta Suomenlinnassa ja puhaltaa piensarjallista ja uniikkia tuotantoa. Taiteilija-muotoilija Helmi Remes työskentelee Riihimäellä osuuskunta Lasismin tiloissa. Anna-Kaisa Kukkonen-Madin teokset valmistetaan Riihimäellä ja hänen teoksiaan on nähty esimerkiksi Amerikassa. Paula Pääkkönen on Nuutajärven lasikylässä toimiva nuori lasinpuhaltaja, joka on tullut tunnetuksi iloisista veistoksistaan. Anu Penttinen on pitkän linjan taiteilija, jolla on kokemusta sekä teollisesta lasimuotoilusta että studiolasityöskentelystä.

FRESH - Contemporary Glass From Finland - pyrkii aktiivisesti kehittämään ja kansainvälistämään suomalaista nykylasia. Suomalaisen lasin kenttä on monipuolinen ja elävä, mutta se ei ole päässyt tarpeeksi kansainväliseen tietoisuuteen. Studiolasin arvostuksen ja tunnettuuden lisääminen myös kotimaassa on tärkeää, jotta taiteellisesti ja teknisesti korkealaatuinen lasin pienpajatoiminta säilyy. Suomessa on vain kourallinen tekijöitä ylläpitämässä taidelasinosaamisen perinnettä ja kehittämässä alaa. FRESH on uusi tapa toimia.

www.freshfinland.fi

 


 

Aikataulu

20. elokuuta, Riihimäki, Mafka&Alakoski: Suuri hylätty tehdashalli toimii taianomaisen shown näyttämönä, kun suorassa LIVE-lähetyksessä valmistuu Sini Majurin ja Marja Hepo-ahon yhteisteos.

26. elokuuta, Lasikomppania, Nuutajärvi: Lasinpuhallusta Nuutajärvellä. Paula Pääkkönen esittelee Nuutajärven perinteikästä yhteisöä sekä esinevalmistusta.

27. elokuuta, Helsinki: Suomenlinna. Anna Schroderus valmistaa Venetsian näyttelyn esineitä linnoituksen muuriin rakennetussa lasistudio Hytissä. Mahdollisuus kuvata sulaa lasia erityisen tunnelmallisessa miljöössä.

3. syyskuuta, Venetsia: Lasiviikkojen avajaiset

4. syyskuuta, Murano: Lasinpuhallusnäytös Wave-studiossa Muranossa. FRESH-tiimin esineiden valmistusta avataan työnäytöksessä.

5. Syyskuuta, Venetsia: Marja Hepo-ahon ja Sini Majurin luennot Hotel Saturnia Internationalissa käsittelevät suomalaista lasintekemistä ja taiteilijoiden luovaa työtä.

6. syyskuuta, Murano: Lasinpuhallusnäytöksissä valmistetaan kolme erilaista esinettä. On harvinaista, että Muranon arvostetuille lasistudioille otetaan ulkopuolisia puhaltajia

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti