keskiviikko 11. elokuuta 2021

Koulujen lukuvuoden alkaessa

 

Litran lasinen maitopullo ja käyttöä helpottava muovinen pidike ja korkki.

Koulut aloittavat eri paikkakunnilla porrastetusti, mutta tänään on yleisin aloituspäivä. Kouluruokailu on osa koulun arkea ja nykyään Suomessa ilmaista kouluruokaa pidetään itsestäänselvyytenä.

Vielä tälläkin hetkellä varakkaassa öljyntuottajamaa Norjassa ei kouluruoka ole ilmaista, vaan oppilaat tuovat eväät kotoaan.

Vielä 1960-luvun alussa piti joissain Suomen maaseudun kouluissa oppilaiden tuoda maito kotoaan. Lasipullo oli yleisin tapa maidon kuljettamiseen. Lisäksi saatettiin velvoittaa tuomaan puolukoita kouluun ruuanvalmistuksen raaka-aineeksi.

 

Pullon tilavuus on 1000 millilitraa ja sen on valmistettu Karhulan lasitehtaassa, pullokoneella 8.

 

Vuoden 1957 kansakoululaki velvoitti mm. kunnallisessa keskikoulussa tarjoamaan ilmaisen kouluaterian. Vielä 1970-luvun alussa juuri ennen peruskoulu-uudistuksen käytännön toteutusta monessa kunnassa oppikoulu oli muodollisesti kannatusyhdistyksen ylläpitämä, jolloin kouluruoka ei ollut ilmaista ja lukukausimaksujakin piti maksaa.

1960-luvulla lasipullo oli tavallisin maitopakkaus, vaikka vuosikymmenen alkupuolella maitoa ostettiin yleisesti irtomyynnistä omaan astiaan. Pullot olivat palautuspulloja. Litran maitopullo oli hieman hankalasti käsiteltävä täysinäisenä. Joku firma on keksinyt valmistaa oheisen kaltaisen kaatokahvan maitopulloa varten. Pullon tyhjennyttyä pidikkeeseen vaihdettiin uusi pullo. Viritykseen kuuluu myös maitopullon muovinen korkki. Kaupasta tuodussa pullossa oli kertakäyttöinen metallifolio sulkemassa pakkauksen. 1960-luvun lopulla maitopussi korvasi pullon kevyempänä pakkaustapana. Kun mitään ei haluttu heittää hukkaan, niin monet naiset leikkasivat muovipussit käytön jälkeen suikaleiksi ja niistä valmistettiin mitä ihmeellisempiä käyttöesineitä virkkaamalla ja kutomalla.

 


Vuoden 1896 kansakoulukokouksessa pohdittiin ensimmäistä kertaa virallisesti koulukeittiötoiminnan aloittamista.
Laki (637/30.7.1943) maksuttoman kouluruoan tarjoamisesta tuli vuonna 1943 ja viiden vuoden siirtymäaika teki lopulliseksi alkamisvuodeksi 1948. Lain mukaan  kansakoulun oppilaille on kunnan annettava täysinä työpäivinä maksuton ateria.

Vuonna 1957 kansakoululaki määräsi kaikille koululaisille kansakoulussa, kansalaiskoulussa ja kunnallisessa keskikoulussa riittävän aterian jokaisena koulupäivänä. Vuonna 1964 kansakoululaissa määrättiin, että velvoitetun opettajan on valvottava kouluruokailua siihen itse osallistuen.
Vuonna 1967 kansakouluasetuksessa säädettiin, että ateria katsottiin riittäväksi, jos se tyydyttää keskimäärin kolmanneksen lapsen päivittäisestä ravinnontarpeesta.
Vuonna 1970 perusopetusasetuksessa mainittiin, että kouluateria tuli mahdollisuuksien mukaan antaa kotien yleisenä ateria-aikana.

 

LISÄYS 11.9.2021: 

Ylläolevan blogijutun julkaisun jälkeen Elinkeinoelämän keskusarkisto ELKA julkaisi Facebook-sivullaan tuon maitopullokaatimen mainoskuvan 1960-luvun alkaupuolelta:

 

Kätevä uutuus muovinen maitopullon kaadin. Kuva: ELKA.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti