perjantai 31. lokakuuta 2014

Suomen Messut -muistolasi


Tulevana viikonloppuna järjestetään Helsingin antiikki- ja taidemessut Wanhassa Satamassa. Järjestävänä tahona on Helsingin Messut Oy, joka on osa Suomen messut –konsernia. Osuuskunta Suomen Messut on 200 jäsenen omistama yritys, joka on perustettu 19.10.1919 edistämään suomalaista elinkeinoelämää. Omistajina on yrityksiä, Helsingin kaupunki ja Messusäätiö. Itsenäisen Suomen ensimmäiset messut järjestettiin kesällä 1920 Helsingissä Johanneksen kirkon kentällä. Tapahtumaan osallistui yli 120.000 messuvierasta ja tuhat näytteilleasettajaa.


Nuutajärven lasitehtaan vuonna 1920 Suomen Messuille valmistama muistolasi.Lasin pohjassa on tehtaan massaleima.
 
Suomen Messut teetti vuonna 1920 Nuutajärven lasitehtaalla muistoesineeksi tarkoitetun lasin, jonka messuvieraat saattoivat ostaa tapahtumasta. Lasi on samankaltainen kuin suurmieslasit ja sen kuva-aiheena on kaupankäyntiä symboloiva Asklepioksen sauva sekä karhun pää. Samalla kuva-aiheella varustettuja lasilautasia teetettiin Wiialan lasitehtaalla.

Tuollaisen lasilautasen kuva on julkaistu tässä blogissa 12.7.2014 Fiskarsin antiikkitorista kertovan jutun viimeisenä kuvana: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2014/07/kuvia-fiskarsin-antiikkitorilta-107.html


Juomalasin sisältä löytyi paksulle paperille painettu tiketti: voisiko tämä olla pääsylippu tai narikkalappu ? Kuva-aihe on sama kuin lasin kyljessäkin – mahtoiko kesän 1920 ensimmäisten messujen ajankohta oli juuri tuo tikettiin painettu 4.7. – 6.7. ?
 
 

Tiketin kääntöpuolella on metallikalustevalmistaja Merivaaran mainos.
Nykyään tuossa osoitteessa toimii Designmuseo.
 
 
Suomen Messut –konserniin kuuluu Helsingin Messujen lisäksi Expomark Oy, joka järjestää messuja muualla Suomessa sekä messu- ja tapahtumapalveluita tuottavat Standiman Oy ja Suomen Videoviestintä Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti