perjantai 3. lokakuuta 2014

Hiottu vai kaiverrettu ?


Glorian Antiikin numeron 8/2014 lasinkeräilijöitä eniten kiinnostava juttu kertoo lasiesineiden koristelusta kaivertamisen, hionnan ja etsaamisen keinoin.

Jalmari Lehdon kaivertama Karhunkaataja –kuva Karhulan valmistaman lasiesineen kyljessä. Esineestä ei ole lehdessä kokokuvaa, mutta todennäköisesti sekä astia että kaiverrus ovat Göran Hongellin suunnittelemia.
 
Tuoreessa Glorian Antiikin numerossa 8/2014 on otsikon mukainen artikkeli, jossa on upeita Tuomas Kolehmaisen kuvia suomalaisista lasiesineistä kolmen aukeaman verran. Antti Kaijalaisen toimittamassa artikkelissa selvennetään kuvaesimerkkien avulla sitä milloin kyse on kaiverruksesta, hionnasta tai etsauksesta. Lasiesineitä on usein jalostettu sen pintaa koristelemalla. Myös muita koristelutapoja on käytetty Suomessakin runsaasti, esineitä on kaunisteltu esimerkiksi maalaamalla tai esineen pinta on värjätty lysteroimalla.

Samassa numerossa on juttu myös Geta-Lisa Jäderholm-Snellmanista, joka muotoili myös lasiesineitä ja valaisimia, vaikka on tunnetumpi keraamikkona.

Ohessa on muutama kuva näytteeksi, lehti löytyy useimmista lehtimyyntipisteistä ja ainakin isoimpien kirjastojen lehtilukusaleista.


Hiottuja lasiesineitä Tuomas Kolehmaisen kuvissa Glorian Antiikissa 8/2014.

Etsaamalla koristeltuja lasiesineitä.

Antti Kaijalaisen toimittamassa kahden aukeaman jutussa Glorian Antiikissa esitellään suomalaisen muotoilun kosmopoliitti Greta-Lisa Jäderholm-Snellman. Juttu on otsikoitu Pariisitar ja uranainen.
 
Pia Inberg on ottanut jutun kuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti