tiistai 21. lokakuuta 2014

Allinna myytävänä Riihimäellä


Riihimäen kaupunki myy parhaillaan lähes satavuotiasta Allinnan arvokiinteistöä, jossa Suomen lasimuseo sijaitsi 1964 – 1980. Alun perin talo rakennettiin Gestrinin perheen yksityisasunnoksi ja nimi tulee rouva Gestrinin nimestä Alli, jonka mukaan se sai nimen Allin linna eli lyhemmin Allinna.

Riihimäen kaupungin myynti-ilmoitus, joka
on julkaistu ainakin Helsingin Sanomissa.
 
Gestrinin perheen vararikon jälkeen rakennus oli ravintola- ja hotellikäytössä usean omistajan hallinnassa vuosina 1935 – 1959. Tämän jälkeen muutaman vuoden ajan talolla oli monta erilaista käyttötarkoitusta ja siitä käytiin oikeustaisteluakin, kunnes Riihimäen kaupunki osti sen 1964. Kaupunki sijoitti rakennukseen lasimuseon ja musiikkiopiston. Lasimuseo muutti 1980 nykyisiin tiloihinsa, jotka aikaisemmin toimivat Riihimäen lasin tehtaana.

Tämän jälkeen Allinnaa käytettiin mm. toimistotiloina ja erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Vuodesta 1999 alkaen siellä toimi galleria-ravintola Allinna ja vuosituhannen vaihteen jälkeen se toimi tilausravintolana.

Teppo Järvi on julkaissut vuonna 2005 kirjan Allinnan historiasta, ja sitä on ollut myynnissä ainakin Suomen lasimuseon museomyymälässä. Kirjan kuvituksena on mm. alkuperäispiirustuksia ja valokuvia Gestrinien Allinnan-kodista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti