perjantai 17. toukokuuta 2013

Lasimuseossa avattiin Tapio Wirkkalan taidelasiesineitä esittelevä näyttely


Tapio Wirkkala tunnetaan Suomessa parhaiten Iittalan lasimuotoilijana. Hän aloitti Iittalan muotoilijana vuonna 1946 voitettuaan Iittalan järjestämän muotoilukilpailun. 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa suomalaisilla lasimuotoilijoilla oli liki rajoittamaton mahdollisuus suunnitella uusia malleja ja Wirkkala teki monet kuuluisimmista töistään juuri tällöin. Näihin kuuluu mm. Kantarelli.

Vuonna 1954 Wirkkalasta tuli Karhula-Iittalan taiteellinen johtaja. Hän työskenteli vuosien 1955 ja -56 aikana Raymond Loewyn toimistossa New Yorkissa. Siellä työskentely teki häneen suuren vaikutuksen ja vaikutti siihen, miten Ahlströmin muotoilu järjestettiin Wirkkalan palattua Suomeen. Vuonna 1956 Wirkkala aloitti A. Ahlström Oy:n suunnittelutoimiston A-studion taiteellisena johtajana. Toimistossa suunniteltiin esineitä Iittalalle, Strömforsille, Euran paperille ja Karhulan pakkauslasitehtaalle. Kun A-studio lopetettiin vuonna 1965, jatkui toiminta Design Tapio Wirkkalan nimissä.

Lappi merkitsi Tapio Wirkkalalle paljon ja monissa hänen töissään voi nähdä viitteitä Lapin luonnon vaikutuksesta tunnetuimpana esimerkkinä Ultima Thule -lasisto vuodelta 1968. Wirkkalan työt syntyivät aktiivisessa yhteistyössä lasiteollisuuden ammattilaisten mm. lasinpuhaltajien ja teknikoiden kanssa. Taitavana käsityöläisenä Wirkkala kaiversi itse prototyyppiensä muotteja puusta ja grafiitista.

Iittalan lisäksi Tapio Wirkkala on muotoillut lasia Karhulan lasitehtaalle, italialaiselle Veninille ja saksalaiselle Rosenthalille.

Näyttelyn esineet ovat Kyösti Kakkosen kokoelmasta, poikkeuksena muutamat Suomen lasimuseon omistamat esineet, joista mainittu SLM-numero.

Näyttelyssä on esillä myös Tapio Wirkkalan muotoilemia hopeaesineitä ja siksi näyttelyn nimikin on ”Tapio Wirkkala – lasin ja hopean runoilija”.Oheiset kuvat on otettu näyttelyn avajaisissa 16.5.2013
 
Riihimäen kaupungin tervehdyksen avajaisissa esitti kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.
 

Kutsuvierasyleisöä, etualalla lasimuotoilijat Oiva Toikka ja Ristomatti Ratia sekä taidekaupan asiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho.

Toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen, jonka kokoelmista näyttely on koottu, käytti keräilijän puheenvuoron.
  


 
Muotoilija Oiva Toikka.
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti