lauantai 4. toukokuuta 2013

Hongellin Puunkaataja – variaatioita teemasta


Tähän aikaan vuodesta maaseudulla ajellessa näkee klapi- eli pilkekasoja kuivumassa kevätauringossa. Tähän teemaan sopivat oheiset kuvat vanhoista Karhulan lasitehtaan valmistamista maljakoista.

Oheisissa kuvissa on 6 erilaista versiota Göran Hongellin suunnittelemasta Puunkaataja-maljakosta. Yleisimmässä kaiverruskuvassa mies kaataa kirveellä mäntyä ja taustalla näkyy kuusia. Tätä kuviota on kaiverrettu muutamaan erilaisen maljakkoon. Osaan on lisätty ornamentti maljakon yläreunaan. Maljakoista on olemassa eri värisiä versioita.

Harvinaisemmassa kaiverruskuviossa mies pätkii jo kaadettua runkoa kirveellä. Oikeassa elämässähän puut on kaadettu ja pätkitty sahalla eikä kirveellä, mutta Hongell on ehkä pitänyt kirvestyötä visuaalisesti parempana ?Kolme erilaista Göran Hongellin suunnittelemaa Puunkaataja-maljakkoa. Vasemmalla korkea tummanvihreä maljakko, jonka yläreunaa koristaa ornamenttikuvio. Keskellä matalampi merenvihreä/sinivihreä ilman ornamenttia. Oikealla savunharmaa korkea versio.


Todennäköisesti Jalmari Lehto on kaivertanut Hongellin suunnittelemat kuviot maljakon kylkeen.


Tummanvihreä maljakko on paksumpaa lasia kuin muut versiot ja puunhakkaajan kuva on kaiverrettu syvälle lasiin, samoin ornamentti on syvään uurrettu.


Tässä kuvassa näkyy selvästi maljakoiden seinämien paksuusero.

Vasemmalla on värittömästä lasista tehty korkea maljakko ornamentin kera. Keskellä on savulasista tehty matalampi versio. Oikealla on värittömästä lasista tehty korkeampi versio ilman ornamenttia, tämän kaiverruskuviokin on erilainen, vaikkakin samaa teemaa.
 

Maljakon läpi katsottuna yksityiskohta kuviosta, jossa puu on jo kaadettu ja mies on karsinut oksat ja pätkinyt rungon.


Sama kohta oikein päin katsottuna.


 
Joku saattaa ajatella, että kuvissa olleet matalammat versiot olisi madallettu hiomalla sellaisista, joiden reunasta on kolhiintunut paloja pois. Oheinen on USA:ssa 1930-luvulla julkaistu lehtimainos, jossa Karhulan lasitehdas mainostaa tällaista matalampaa maljakkoa. Karhula Crystal oli Karhulan lasitehtaan ulkomaan markkinointinimi.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti