sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Kaatuneitten muistopäivän kunniaksi


Tänään 19.5. on kaatuneitten muistopäivä ja sen kunniaksi ohessa kuvat kolmesta aiheeseen sopivasta Göran Hongellin suunnittelemasta maljakosta. Keskellä on vapauden malja, jota valmistettiin vuosina 1940-1944 ja niitä sanottiin myös sankarimaljoiksi. Vasemmalla maljakko, jonka tuotenumero oli 6300 ja se oli alun perin tarkoitettu Amerikan vientimarkkinoille 1930-luvulla. Sitä on valmistettu usealla eri hiontakuviolla koristeltuna. 100 vuotta Karhulan lasia –kirjan sivulla 171 olevan tekstin mukaan myös tätä maljakkoa on kutsuttu Vapauden maljaksi. Oikean puoleinen on niin ikään vientimalli, mallinumero on 9632 ja sitäkin on koristeltu usealla erilaisella hiontakuviolla. Tässä oleva hiontakuvio on Helsingin kaupungin sodan sankareille antama kunniapalkinto vuodelta 1944. Tässä on ruotsinkielinen teksti, mutta myös suomenkielinen versio oli tuotannossa.  
 
Göran Hongellin suunnittelemat ja Karhulan lasitehtaan valmistamat sota-ajan maljakot rivissä.

Sotilaan pään lehvien kera on kaiverrettu kameran puolelle ja miekka on vastakkaisella puolella. Miekka on uhmakkaasti terä ylöspäin.

Miekka on terä alaspäin, jolloin se muistuttaa  ristiä. Miekan alapuolella on talvisodan vuosiluvut 1939 – 1940. Vastakkaisella puolella on vaakunaleijona, maljakon läpi katsottuna se on peilikuva.

Etupuolella on Helsingin kaupungin vaakuna ja sana hederpris eli kunniapalkinto sekä vuosiluku 1944. Maljakon yläreunaa kiertävät tunnettujen taistelupaikkojen nimet. Taustalla näkyy miekka, jonka terä on alaspäin.
 

1 kommentti:

  1. Aseveljen Joulu 1944: Tämä jää lapsillenne velvoittavaksi muistoksi Suomen sankaripäiviltä
    KARHULAN VAPAUDENMALJA
    Kodissanne se on osoituksena velvollisuuksien tinkimättömastä täyttämisestä.
    KARHULA-IITTALA

    VastaaPoista