perjantai 3. helmikuuta 2012

Uusi Suomi –lasiesineitä

Silloin tällöin näkee myyntitapahtumissa tarjolla lasiesineitä, joihin on hiottu Uusi Suomi –sanomalehden logo tai sama merkki on tehty puristemuotin avulla esineeseen. Tunnuskuvassa sotilas pitää pystyssä Suomen lippua ja sen on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela alun perin lehden ansiomerkiksi 1920-luvun alussa. Pian se otettiin myös sanomalehden etusivulle lehden nimiöön.

Uusi Suomi –sanomalehden edeltäjänä aloitti 1847 Suometar, joka oli maamme vanhin suomenkielinen sanomalehti. Toiminta jatkui Uusi Suometar nimellä vuodesta 1869. Suomen itsenäistymisen jälkeen vuodesta 1919 alkaen lehti ilmestyi Uusi Suomi nimellä. Lehti kilpaili maan ykköslehden asemasta tasaväkisesti 1960-luvulle asti. Lehden viimeinen numero painettiin 29.11.1991.

Sittemmin Niklas Herlin osti Alma-Medialta Uusi Suomi –tavaramerkin ja syksyllä 2007 Uusi Suomi alkoi ilmestyä verkkolehtenä, jonka päätoimittaja on Markku Huusko: www.uusisuomi.fi Enää ei verkkolehden vinjetissä ole tuota vanhaa Gallen-Kallelan tunnuskuvaa, joka näkyi 1920-luvulla jonkin aikaa myös Kokoomuspuolueen vaalimainoksissa.

1920-luvulta alkaen liikemerkkiä käytettiin myös erilaisissa liikelahjoissa, joita annettiin lahjoina ja palkintoina, muun muassa lehden tilausten hankkijoille. Lasiesineistä tunnetaan ainakin mottimaljasta lehden käyttöön tehty versio sekä karahvi ja erikokoisia laseja, mm. kahvalla varustettu punssilasi. Logoa on käytetty myös esimerkiksi hopeisissa ruokailuvälineissä.

Ohessa muutama kuva aiheesta:Vasemmalla Uusi Suomi -logolla varustettu Riihimäen lasin valmistama mottimalja ja oikealla tavanomainen mottimalja.

Vasemmalla puristelasitekniikalla tehty Uuden Suomen tunnus ja oikealla kaivertamalla tehty kuvio.

Uuden Suomen lasi ja siitä tehdyn esitteen kansilehti.

Esite avattuna kertoo miten aikanaan on kannustettu lehden tilausmyyjiä parempaan tulokseen. Klikkaa kuva suuremmaksi, niin voit lukea tekstin.

Tuo "arvokas perhemuisto" ei kaiketi liity esitteen yläosan tekstin viittaukseen uutiskilpailusta.

Kuva Uusi Suomi -sanomalehden viimeisen numeron kannessa.

2 kommenttia:

  1. Hyvä, mielenkiintoista lasitietoutta. Itsellä on myös ko. lasi ja yhdellä kirpparilla on ko. tuoppi hintaan 25€, pitäisköhän hakea pois?

    VastaaPoista
  2. Tuoppi lähti kirpparilta mukaan kolmella eurolla.

    VastaaPoista