lauantai 11. helmikuuta 2012

Keräilykohteena lasiset tuhkakupit

Silloin vielä kun tupakoinnin vaaroista ei tiedetty tai ei välitetty, oli tupakointi kodeissa ja työpaikoilla tavallista. Tuhkakupit olivat tarpeellisia ja niitä valmistettiin paljon myös lasista. Monilla yrityksillä oli omalla nimellä tai liikemerkillä varustetut tuhkakuppinsa, joita jaettiin myös liikelahjoina. Matkamuistotuhkakuppeja oli tarjolla myös runsaasti.

Käyttöesineinä niitä ei aina arvostettu, joten hyväkuntoisia vanhoja tuhkakuppeja on enää rajoitetusti saatavilla. Niistä on tullutkin keräilykohde arvokkaampien taidelasien rinnalle. Kohtuullisen hankintahintansa vuoksi lasiset tuhkakupit soveltuvat hyvin lasiharrastustaan aloittelevan keräilykohteeksi. Halvimpia saa kirpputoreilta eurolla ja kalleimmat maksavat useita kymppejä antiikkiliikkeissä. Osaa tuhkakupeista näkyy tarjottavan jo design-esineinä, esimerkiksi Caj Franckin Cigaro ja Saara Hopean Stadion –tuhkakupit.

Tuhkakupeissakin voi erikoistua vaikkapa tietyn lasitehtaan tuotantoon, tietyn aikakauden ja tyylisuunnan esineisiin, tiettyyn käyttötapaan kuten esim. matkamuistotuhkakupit tai firmojen omat tuhkakupit.


Karhulan tehtaitten Karhu ja tähti -logolla varustettu tuhkakuppi.

Saara Hopean muotoilemaa Stadion-tuhkakuppia on valmistettu usean värisenä, tässä sininen.

Vanha Riihimäen lasin valmistama tuhkakuppi 1930-luvulta. Tästäkin löytyy eri värisiä versioita, tässä turkoosi.3 kommenttia:

  1. Stadion-tuhkakuppi on Saara Hopean, ei Helena Tynellin.

    VastaaPoista
  2. Tuo Riihimäen valmistama tuhkakuppi on minulle tuttu lapsuudestani (meillä oli väritön). Sohvapöydällä sitä pidettiin, vaikkei kukaan perheessämme tupakoinut.

    VastaaPoista
  3. Sain ihan sattumalta tuon sinisen Saara Hopean Stadion tuhkakupin kun nappasin sen roskiin menevästä kuormasta. Näytti vain hyvältä ja vanhan aikaiselta. Virheetön. Raskas möhkö😁

    VastaaPoista