Tänään suomalaisen kulttuurin päivänä 28.2. esittää Ylen Teema-kanava klo 21.50 alkaen neljä dokumenttielokuvaa suomalaisen muotoilun kultakaudesta.
Sota-ajan käsityöfilmissä Savi elää (1943), eletään keramiikan uudistumisen kynnyksellä. Ohjelmassa seurataan Arabian tehtaan keramiikka-astioiden valmistusta: osa tuotteista on puhtaasti koriste-esineitä, osa arkisia käyttöesineitä. Sota-ajan keramiikkamassa ei välttämättä ole ollut parasta mahdollista, mutta dokumentissa valmistetaan hyvinkin hienostunutta ohuenohutta riisiposliinia. Työnsä äärellä tavataan muun muassa Toini Muona, Friedl Kjellberg ja Birger Kaipiainen.
Vuoden 1960 Allotria Filmin dokumentissa Suomalainen muoto seurataan neljän palkitun muotoilijan työskentelyä: hopeaseppä Bertel Gardbergin, tekstiilitaiteilija Dora Jungin, keraamikko Kaj Franckin ja lasitaiteilija Timo Sarpanevan. Hieno väridokumentti on ainutlaatuinen, sillä monien muotoilijoiden työskentelystä ei ole tallentunut lainkaan elävää kuvaa.
Lasimuotoilun saloihin tutustutaan vuoden 1965 dokumentissa Suomalaista lasia. Liikkeelle lähdetään puhaltajamestari Niemisen verstaalta, jossa kaikki lasiesineet syntyvät vaihe vaiheelta ammattitaitoisten lasityöntekijöiden käsissä. Upeasti kuvattu dokumentti näyttää niin taide- kuin käyttölasinkin valmistusta, käsityötä ja tehdasvalmistusta, sekä lasiesineiden käyttöä. Ohjelman esitellään myös lasitaiteilijoita, muun muassa Timo Sarpaneva, Aimo Okkolin, Nanny Still, Tamara Aladin ja Helena Tynell.
Vuonna 1980 valmistunut Näky lasiksi tehty on henkilökuva lasitaiteilija Timo Sarpanevasta. Taiteilijaprofessori selvittää luomisprosessiaan ja ideoiden syntyä, sekä seurataan lasiesineen valmistumista luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi saakka. Timo Sarpanevan tuotteet löysivät tiensä suomalaiskoteihin monia aikalaismuotoilijoita paremmin: lähes joka kodista löytyi 1970-luvulla joko Tsaikka-lasit, Festivo-kynttilänjalka tai Kekkerit-sarjan laseja tai jälkiruokakulhoja.
Lähde: http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/tv-arkisto-suomalainen-design
Suomalaista muotoilua esittelevän teemakokonaisuuden puffikuvassa on Nanny Still. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti