Vanhojen lasiesineiden keräilijät eivät useinkaan hanki tämän ajan suomalaista taidelasia itselleen. Ainakaan kaikkien nykytekijöiden muotokieli ei miellytä suomalaisen taide- ja designlasin kultakauden esineiden ihailijoita. Kuitenkin myös nuo kultakauden taide-esineet ovat aikanaan olleet uusia ja moderneja, silti niitä on onneksi ostettu koteihin runsaasti, jotta niitä on säilynyt näihin päiviin asti keräilijöiden iloksi.
Isoista lasitehtaista on enää jäljellä Iittala, eikä heidän valikoimiinsa tule vuosittain kovin montaa uutta designlasiesinettä. Uuden taidelasin valmistus tapahtuukin pääasiassa mutoilijoiden omien pienyritysten tai pienten yhteenliittymien toimesta.
Parasta aikaa on Keski-Euroopassa esillä läpileikkaus vuosien 2005 – 2010 suomalaisesta lasitaiteesta, mutta missä voisi tutustua suomalaiseen tämän hetken lasitaiteeseen maailman design-pääkaupunkivuottaan viettävässä Helsingissä ?
Iittalan myymälässä Espalla on esillä joitain heidän tuotteitaan, Design Forumissa Erottajalla on muutama esine, jotain satunnaisia esineitä löytää design- ja sisustustarvikeliikkeistä. Mutta mihin veisi ulkomaisen turistin, joka haluaa nähdä (ja ehkä ostaakin) suomalaista tämän hetken taidelasia ?
Suomalaista lasitaidetta on vaikea ostaa, jos ostajan pitää ensin matkustaa Riihimäelle tai Nuutajärvelle tutustumaan esineisiin. Aika monella lasimuotoilijalla on nettisivut, joten netin kautta voi tutustua heidän tuotteisiinsa. Sivujen päivittäminen vaan näyttää unohtuvan aika monelta tekijältä pitkiksi ajoiksi, jolloin sivusto ei anna enää oikeaa kuvaa tekijänsä valikoimasta.
Hinnoittelu on esineiden löytämisen lisäksi toinen myyntiä hidastava tekijä. Jos uuden tekijän esineen hinnalla saa jonkin vanhan mestarin hienon taidelasiesineen, niin moni varmaan miettii onko uuden tekijän esineen hankkiminen yhtä hyvä sijoitus; voiko sen arvo nousta tai säilyttääkö se edes arvonsa ? Sama tilannehan on myös muun nykytaiteen ostamisen kanssa: voi veikata väärin, mutta voi myös onnistua. Mutta jos esine miellyttää itseä, eikä hinta ole korkeampi kuin tällä hetkellä arvostettujen tekijänimien esineillä, niin eikö siinä ole edellytykset hyvälle hankinnalle ? Teosten kappalemäärät ovat nykytekijöiden esineillä kuitenkin paljon pienemmät kuin aikanaan sarjatuotannossa olleilla designlasiesineillä. Ja onhan vanhojen mestareidenkin uniikkiesineillä ihan eri hinnat kuin isompien tuotantomäärien designesineillä.
Ohessa blogin lukijakuvia uudemmasta suomalaisesta taidelasista. Näin talven keskellä on mukava katsella vähän värikkäämpiä lasiesineitä. Blogissa julkaistaan jatkossakin mielellään lukijoiden lähettämiä kuvia: lasinkerailijanblogi@gmail.com
Isommat esineet ovat Kari Alakosken valmistamia, samanvärisestä lasimassasta valmistettu lintu on Anu Penttisen Iittalalle suunnittelema. |
Nämäkin ovat Kari Alakosken valmistamia. Kierteiset tikkuilmakuplat esiintyvät useammassakin Alakosken taidelasiesineessä. |
Toikan linnut ovat saartaneet Giorgio Vignan linnun Aalto-lammelle. Kaikki ovat Iittalan tuotteita. |
Kuvan lähettäneen lukijan mukaan kuvassa on "Nuutajärven kakkosdivisioona valmiina kotiinlähtöön n. v. 2006" |
Ohessa on myös joitakin tämän hetken lasimuotoilijoiden nettisivujen osoitteita. Lisää nettiosoitteita voi ilmoittaa blogin kautta välitettäväksi edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.
www.markkusalo.com
www.lasisirkus.fi
www.nounoudesign.fi
www.verstakko.fi
www.sodashopdesign.fi
www.mafka.fi
www.artglasscenter.fi
www.lasitaivas.fi
www.studioviinikainen.com
www.lasikomppania.fi
www.databooks.com/tarusyrjanen/TaruSyrjanenCatalog1.pdf
www.rlp.fi/homedesign
www.soileyli-mayry.com/gallery.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti