lauantai 21. toukokuuta 2022

Riihimäen Lasinpuhaltajakerho 50 vuotta

 

Lasinpuhaltajakerhon aktiiveja kerääntyi ryhmäkuvaan.


Lasinpuhaltajakerho juhlisti 50-vuotista toimintaansa eilen juhlakahveilla Suomen lasimuseon luentosalissa. Lämminhenkinen tapaaminen keräsi tilan täyteen kerholaisia ja kutsuvieraita.

 

Onnitteluja ottivat vastaan puheenjohtaja Pauli Hannikainen (keskellä), johtokunnan jäsen Jaakko Liikanen (oikealla) ja sihteeri Sini Hannikainen (selin). Onnitteluvuorossa Kaisa Koivisto.


Aikanaan mm. lasinpuhaltajien luottamusmiehenä toiminut Pertti Meriläinen kertoi puheessaan kerhon perustamiseen johtaneista toimista, joista lyhyt referaatti jäljempänä.

Pertti Meriläinen aloitti työt Riihimäen Lasissa 1948.


1950-luvun lopulla alkaneesta SDP:n sisäisestä hajaannuksesta ay-liikkeeseen ja urheilutoimintaan levinnyt kahtiajako aiheutti mm. sen, että Riihimäen Lasissakin toimi kaksi kilpailevaa ammattiosastoa, joista toinen kuului SAK-laiseen liittoon ja toinen oli SAJ:n piiriin. Ay-liitot yhdistivät toimintansa 1969.

Yli satavuotiaan Lasitehtaan koulun neljäs luokka on Lasinpuhaltajakerhon kummiluokka. Juhlassa he esittivät Riihimäen Lasin mainosloruun perustuvan Ilvesleikin.

 

”Ilves eestä, ilves takaa, – ilves istuu, ilves makaa,

ilves maassa, ilves puussa, – ilves hiipii illansuussa.”

Lopuksi melkein kaikki osallistuivat leikkiin.


Kuitenkin Riihimäellä lasinpuhaltajat tunsivat tarvetta yhdistää voimansa ja ensimmäisen kerran Lasinpuhaltajakerhon perustamista suunniteltiin vuonna 1965, tuossa kokouksessa puheenjohtajana toimi Vilho Terhomaa ja sihteerinä Pertti Meriläinen.

Lasinpuhaltajakerhon puheenjohtajan Pauli Hannikaisen puheenvuoro.


Perustamiskokous pidettiin Kaupunginhotellissa maaliskuussa 1966. Aluksi kaavailtiin valtakunnallista lasinpuhaltajien kerhoa ja keskusteluissa olivat Riihimäen Lasin lisäksi Kumelan, Iittalan, Nuutajärven, Mäntyharjun ja Airamin puhaltajat.

Riihimäen Sanomissa maaliskuussa 1966 julkaistu kuva Lasinpuhaltajakerhon perustavasta kokouksesta.

 

Lasitehtaalla työskennelleet nuoret naiset, Anita Elomaa (os. Okkolin) ja Silja Lamervo (os. Hirvonen) valittiin Lasinpuhaltajapatsaan paljastustilaisuuteen 1960. Tässä he kertovat pienestä kommelluksesta, josta selvittiin kuvanveistäjä Kalervo Kallion avustuksella.

Valokuva patsaan paljastuksesta ja tekstissä kerrotaan sattuneesta kommelluksesta.

 

Anita Elomaa (vasemmalla) ja Silja Lamervo.


Ilmeisesti eri tahot kuitenkin epäilivät toistensa motiiveja ja valtakunnallisuus jäi. Toimintaa pyöritettiin joitakin vuosia ilman varsinaisia sääntöjä ensin vain Riihimäen Lasin puhaltajien kesken ja myöhemmin Kumelan puhaltajat liittyivät mukaan. Vuonna 1972 Riihimäen Lasinpuhaltajakerho virallistettiin merkitsemällä se Yhdistysrekisteriin ja sitä pidetään nykyisen toiminnan virallisina aloitusajankohtana.

Sini Hannikaisen vuoro kertoa muisteluksia.


Kari Alakoski kertoi lasinpuhaltajan urastaan Iittalassa, Nuutajärvellä ja Riihimäellä.

 

Nuoremman polven lasintekijät kuuntelivat mietteliäinä.


Kaappo Lähdesmäki kertoi työskentelystään Osuuskunta Lasismissa.

Puheenvuoro on Kimmo Reinikalla.

 

Jaakko Liikanen kertoi mm. kuinka hän haki töihin Riihimäen Lasille pari tuntia sen jälkeen, kun oli ensimmäisen kerran nähnyt lasin valmistusta.


Lasitehtaan koulun entinen rehtori Sirkka Ojaniemi kertoi Lasinpuhaltajakerhon ja koulun yhteistyöstä.


Lasinpuhaltajakerhon historiikki vuosilta 2012–2021 on ilmestynyt. 40-vuotisjuhliin valmistui ensimmäinen osa, joka kattaa vuodet 1972–2012. Tuo ensimmäinen nide löytyy Lasinpuhaltajakerhon nettisivuilta: https://www.lasinpuhaltajat.fi/downloads/historiikki.pdf

 

Lue lisää Lasinpuhaltajakerhosta: https://lasinpuhaltajat.fi/

Lasinpuhaltajakerho järjesti keväällä 2012 Sulan lasin tapahtuman, joka liittyi kerhon 40-vuotisjuhlaan:

https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/04/riihimaella-jarjestettiin-sulan-lasin.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti