sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Heikki Orvola – Materiaalien virtuoosi

 

Lasimuseon suuressa salissa järjestettiin näyttelyn avajaiset ensimmäistä kertaa parin vuoden koronatauon jälkeen.


Suomen lasimuseossa Riihimäellä avautui perjantaina kolme uutta näyttelyä, joiden kutsuvierasavajaisia vietettiin torstai-iltana. Kahteen vuoteen ei lasimuseossa ole voitu koronan vuoksi järjestää näyttelyiden avajaisia, nyt monet lasista kiinnostuneet tapasivat tuttujaan pitkästä aikaa.

Kesän päänäyttely on Heikki Orvolan tuotantoa esittelevä laaja Materiaalien virtuoosi –näyttely. Kolmannessa kerroksessa avautui Timo Sarpanevan Ambiente-kankaita esittelevä näyttely ja parvella on Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoiden Reflections-näyttely.

 

Heikki Orvolan uusimpia lasiteoksia, jotka on toteutettu alkuvuodesta Lasisirkuksessa Nuutajärvellä. Taustalla avajaisvieraita.

 

Heikki Orvola (s.1943) on taiteilija, jonka suunnittelemista astiasarjoista ja sisustusesineistä monet ovat suomalaisille ikonisia ja rakkaita, kuten Kivi-kynttilälyhty, Aurora-lasisto ja Arabialle suunniteltu 24h-astiasarja.

Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkalinjalta 1968 opettajinaan muun muassa Kyllikki Salmenhaara ja Kaj Franck. Franckin kutsumana Orvola päätyi Nuutajärven lasitehtaalle, jossa ura lasin parissa sai alkunsa. Hän on suunnitellut uransa aikana niin sarjatuotantoesineitä kuin uniikkia taidelasiakin. Hän on vastaanottanut Pro Finlandia -mitalin 1984, Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1998 ja hänelle on myönnetty professorin arvonimi vuonna 2002.

 

Heikki Orvola lasiesineidensä vierellä.


Heikki Orvola on suvereeni materiaalien taitaja ja uudistumiskykyinen muotoilija. Näyttely esittelee taiteilijan tuotannon ensimmäistä kertaa kaikessa moninaisuudessaan. Esille tulee niin lasia, keramiikkaa kuin tekstiilejäkin, Marimekolle suunniteltuja kankaita sekä emali- ja valurautaesineitä. Näyttely on kuratoitu museoiden ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista.

 

Yksityiskohta Heikki Orvolan uudesta Amazon-tekstiilistä, jonka Marimekko on toteuttanut tähän näyttelyyn.


Lisää kuvia näyttelyn esineistä julkaistaan tässä blogissa myöhemmin. Sarpanevan ja HAMKin opiskelijoiden näyttelyiden esittelyt julkaistaan tulevalla viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti