maanantai 16. toukokuuta 2022

Timo Sarpanevan Ambiente-painokankaita lasimuseossa

 

Timo Sarpanevan Ambiente-painokankaita on esillä lasimuseossa lokakuulle asti.


Timo Sarpaneva (1926–2006) oli maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija, jonka tuotanto valloitti sekä muotoilupiirit että kodinsisustajat. Hän kuului Suomen 1950- ja 60-luvun kultakauden muotoilijoihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen. Lasi lienee ollut Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

 


Sarpaneva keksi Ambiente-tekniikan työskennellessään Rosenlewin paperitehtaalla Porissa, kun rikkoutunut kone roiski väriä yllättävällä tavalla. Tätä sattumanvaraisuutta Sarpaneva tahtoi jalostaa pidemmälle.

 


Timo Sarpaneva ei useinkaan tehnyt suunnittelutyötään ateljeessaan, vaan lasitehtaalla puhaltajamestarien kanssa hytissä tai Lapinniemessä värjäyskoneiden vierellä. Työ Ambiente-mallistojen parissa vaatikin tiivistä yhteistyötä taiteilijan ja tehtaan henkilökunnan välillä sekä salli työn kehittämisen vielä valmistusprosessin aikanakin. Sarpaneva kutsui Ambiente-tekniikkaa konemaalaukseksi: ”Olen muuntanut suuren kankaanpainatuskoneen jättiläissiveltimeksi. Olen jännittynyt ja riemuissani. Minä maalaan jälleen!” Näyttelyn Ambiente-mallit ovat olleet esillä alun perin Museo Milavidassa ja esineet on koottu Tampereen museoiden sekä Suomen lasimuseon omista kokoelmista.

Lähde: Suomen lasimuseo

 


Suomen lasimuseo Riihimäellä on avoinna toukokuussa ti-su klo 10-17, kesä-elokuussa ti-su klo 10-18, syys-lokakuussa ti-su klo 10-17. Näyttely on esillä 16.10. asti museon kolmannessa kerroksessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti