keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Lasi- ja tiede -luentosarja lasimuseossa

 

Kuva: Suomen lasimuseo


Lasi on ihmeellinen, amorfinen, muunneltava ja kestävä materiaali. Arjesta tuttujen käyttö- ja taidelasiesineiden sekä ikkunalasien rinnalla lasia hyödynnetään paljon muussakin. Materiaalia tutkitaan jatkuvasti tavoitteena kehittää sitä hyödyntäviä uudenlaisia ratkaisuja nykypäivän ja tulevaisuuden haasteisiin. Mutta mihin lasi taipuu ja mitä kaikkea sen kemiallinen koostumus ja olemus mahdollistavat?

Loppuvuodesta 2021 Suomen lasimuseossa pureudutaan lasin maailmaan tieteen näkökulmasta. Tule mukaan kuulemaan lasiin liittyvän tutkimuksen ja innovoinnin merkityksistä, monipuolisuudesta ja mahdollisuuksista asiantuntijakaartin esitelmien siivittämänä. Lasimuseon näyttelyt ovat luentopäivinä avoinna yleisölle kello 10–17 (lisätietoa ajankohtaisista näyttelyistä: www.suomenlasimuseo.fi/nayttelyt). Luentoihin pääsee osallistumaan museon pääsylipulla.

 

KESKIVIIKKO 17.11.2021 kello 17–18

Suomen Akatemian tutkijatohtori Erkka J. Frankberg Tampereen yliopistosta pitää luentosarjan aloitusluennon otsikolla Plastisen lasin aikakausi. Esitelmän aikana tutustaan uusimpiin ja yllättäviin tutkimustuloksiin lasin luovautuvuudesta huonelämpötilassa ja visioidaan lasimateriaalin tulevaisuutta uusien kestävien teknologioiden, kuten fuusioenergian, mahdollistajana.

 

KESKIVIIKKO 24.11.2021 kello 17–18

Turun yliopiston biomateriaalitieteen professori Pekka Vallittu tulee kertomaan, miten lasia voidaan käyttää luunkorjaamisessa. Esitelmässä tuodaan esille bioaktiivisen lasin ja yhdistelmämateriaalien mahdollisuuksia luun korjaamisessa.

 

KESKIVIIKKO 1.12.2021 kello 17–18

Iittalan lasitehtaan (Fiskars) kemisti diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori Juha-Pekka Nikkanen pitää luennon soodakalkkilasin (soda lime glass) perusteista raaka-aineiden ja kemian näkökulmasta. Nikkasen laaja-alaiseen työnkuvaan kuuluu kirkkaan lasimassan ja värilasien kehitystyötä, laadunvarmistusta sekä valmistettujen lasituotteiden kansallisiin ja kansainvälisiin lakeihin perustuvien testausten tandardinmukaisia toimeksiantoja. Hän toimii lisäksi Iittalan lasitehtaan kemikaalien käytönvalvojana sekä toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuna.

 

KESKIVIIKKO 15.12.2021 kello 17–18

Taiteilija-muotoilija Kirsti Taiviola kertoo Heijastuksia ja kuvajaisia – lasilinssien kehittäminen taiteellisen ilmaisun välineeksi -luennolla tarinansa siitä, miten lasimuotoilun opiskelija kiinnostui valosta
ja siitä, miten halusi oppia hallitsemaan kaustika-ilmiötä lasilinssien avulla. Luento on henkilökohtainen esimerkki siitä, miten tutkiminen ja ongelmanratkaisu liittyvät muotoilijan ja taiteilijan työhön. Taiviola avaa luennollaan lasilinssien kehitysprosessia ja kertoo siitä, miten lasin ja valon eli aineen ja aineettoman rajapinnoilla työskentely on muodostanut punaisen langan hänen taiteelliseen
ilmaisuunsa.

Taiviolan luentokerta on osa hänen Empiria-yksityisnäyttelynsä oheisohjelmaa. Näyttely on esillä Suomen lasimuseossa 29.10.–31.12.2021 välisenä aikana. Se esittelee Taiviolan työtä lasin ja valon parissa juhlistaen samalla hänen 20-vuotista uraansa lasialalla.

 

Taiviolaa pääsee tapaamaan myös puolesta tunnista tuntiin kestävällä taiteilijatapaamisella lauantaina 6.11.2021 alkaen kello 12:10, joka järjestetään Empiria-näyttelyn tilassa.

 

Lähde: Suomen lasimuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti