maanantai 30. syyskuuta 2019

Keräilykuume juhlii 10-vuotista messujärjestäjän uraansa Lahdessa


21. Lahden Antiikki- ja keräilymessuilla Jokimaalla juhlitaan 10-vuotista messutaivalta. Vuoden 2009 syyskuussa ensimmäisen kerran järjestetyt Lahden antiikkimessut ovat kasvaneet valtakunnallisesti merkittäväksi messutapahtumaksi.

Hämeenlinnalainen Torsti Nieminen aloitti yrittäjän uransa vanhan tavaran parissa 1980-luvulla, aikoinaan Suomen nuorimpana huutokauppameklarina itsensä elättänyt Nieminen perusti osto- ja myyntiliikkeitä sekä antikvariaatteja Hämeenlinnan ympäristökuntiin. Antiikki ja vanhat tavarat tulivat tutuksi, kuten alan tapahtumatkin.

Suurten 90-luvun lamavuosien jälkeen Nieminen lopetti liiketoimintansa ja siirtyi omien sanojensa mukaan oikeisiin töihin turvallisuus- ja sosiaalialoille. Näissä töissä kehittyi hyvä ihmistuntemus ja kyky toimia monenlaisten ihmisten kanssa. Erinomaisia oppeja tulevaa messujärjestäjän uraa silmälläpitäen. Vuonna 2009 Nieminen irtisanoutui vakituisesta työpaikastaan ja jäi puolen vuoden sapattivapaalle. Sapattivapaan aikana vanha unelma tapahtuma-alan yrittäjyydestä nosti jälleen päätään.

Loppukesästä 2009 Nieminen nosti vanhan yrityksensä pöytälaatikosta ja
muokkasi yrityksen toimialaksi yleisötapahtumien tuottamisen. Alkuperäisenä ajatuksena oli järjestää monenlaisia messutapahtumia, mutta ensimmäisen järjestetyn tapahtuman teemaksi valikoitunut antiikki ja keräily näytti suunnan tuleville vuosille. Vanhan tavaran kaupan parissa vietetyt vuodet ohjasivat taas uravalintaa.


Lahdessa oli ennen vuotta 2009 järjestetty useammankin järjestäjän toimesta antiikkimessuja, mutta vuonna 2009 mikään muu taho ei ollut järjestämässä messuja Lahteen. Lahti oli Niemiselle tuttu kaupunki opiskeluajoilta ja työvuosilta, joten ensimmäiset Keräilykuume Antiikki- ja keräilymessut päätettiin järjestää Lahdessa. Ensimmäisen tapahtuman järjestämispaikaksi valikoitui Lahden keskustassa sijaitseva Tiirismaan koulu. Koululla oli hyvät tilat tapahtumien järjestämiseen, mutta jopa lahtelaisten oli hankala löytää koululle. Ensimmäinen tapahtuma syyskuussa 2009 onnistui kohtalaisesti, mutta jäi kävijämäärältään melko vaatimattomaksi.

Tiirismaan koululla messut järjestettiin neljä kertaa, jonka jälkeen tuli ajankohtaiseksi etsiä uudet tilat kasvaneelle tapahtumalle. Uudeksi paikaksi valikoitui Askon alueella sijainnut vanha teollisuustila, jossa messut järjestettiin kahdesti. Askon tiloissa alkaneen remontin alta siirryttiin Jokimaan ravikeskuksen Toto-halliin syksyllä 2013. Siitä lähtien Lahden antiikki- ja keräilymessut on järjestetty Jokimaalla kahdesti vuodessa, keväällä maalis- huhtikuulla ja syksyisin syys-lokakuulla.

Muutto Jokimaalle oli Niemisen mukaan loistava päätös. Jokimaan helppo saavutettavuus, maksuttomat suuret pysäköintitilat ja Toto-hallin tämän tyyppisen tapahtuman järjestämiseen hyvin sopivat tilat, loivat pohjan tapahtuman kasvulle valtakunnallisesti merkittäväksi alan tapahtumaksi.

Toto-halliin mahtuu noin 50 kauppiaan messuosastot. Jokaiseen Jokimaalla järjestettyyn Keräilykuume tapahtumaan olisi ollut tulossa kauppiaita paljon enemmän, kuin halliin mahtuu. Alan kauppiaat pitävät Lahden antiikki- ja keräilymessut -tapahtumaa niin suuressa arvossa, etteivät millään halua jäädä pois. Mukana on nytkin useita näytteilleasettajia, jotka ovat osallistuneet lähes kaikkiin Lahden tapahtumiin.

Lahden Antiikki- ja Keräilymessut ovat Keräilykuume tapahtumien kivijalka. Nieminen sanoo rakentavansa vuosittaisen tapahtumakalenterinsa Lahden messujen ympärille. ”Lahti oli ensimmäinen messupaikkakuntamme ja siitä on 10 vuoden aikana tullut merkittävin tapahtumamme” Tänä vuonna Keräilykuume tapahtumia järjestävä messuyhtiö ExpoNova tuottaa 18 alan messutapahtumaa ympäri Suomea. Lokakuun ensimmäisen viikonlopun Lahden tapahtuma on kaikkiaan 140. ExpoNovan järjestämä tapahtuma. ”Uskoisin, että meillä alkaa olla kokemusta ja näkemystä myös uudistaa alan tapahtumia ja niiden tarjontaa” Nieminen toteaa.

Päijät-Hämeen alueella Keräilykuume tapahtumia on järjestetty Lahden lisäksi Asikkalassa, Heinolassa ja Orimattilassa. Nyttemmin ainoaksi Päijät-Hämeen messupaikkakunnaksi on jäänyt Lahti. ”Vuodesta valitettavasti loppuvat viikonloput, joudun tarkkaan miettimään mille paikkakunnalle milloinkin mennään”.

Antiikkimessut ovat Niemisen mukaan muuttuneet melkoisesti kymmenessä vuodessa.  Messujen näytteilleasettajista monet ovat jääneet eläkkeelle ja uusia yrityksiä ja keräilijöitä on tullut tapahtumien kauppiaiksi. Myös se, mitä yleisö etsii messuilta, on muuttunut paljon. Aikoinaan messuilta ostettiin Arabian astioita, taidetta, tekstiilejä ja tummia huonekaluja. Nyt nuorentunut uusi messujen kävijäkunta etsii 1950-60-lukujen valaisimia, kevyitä huonekaluja, rottinkia, taidelasia, värikkäitä emaliastioita ja peltipurkkeja. Toki valikoimissa on vielä paljon perinteisiäkin keräilykohteita, kuten postikortteja ja vanhoja rahoja. ”Lahden tapahtumassakin on ollut mukana Päijät-Hämeen Numismaatikot ry:n osasto ensimmäisistä messuistamme asti”, Nieminen muistelee.

Lahden 21. Antiikki- ja keräilymessut – Keräilykuume 10 vuotta!
5.-6.10.2019 lauantaina ja sunnuntaina kello 10-16
Jokimaan ravikeskus, Toto-halli, Jokimaankatu 6, Lahti

Tapahtuma Facebookissa:
https://fi-fi.facebook.com/events/405538763407249/
www.kerailykuume.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti