perjantai 23. kesäkuuta 2017

Juhannuskokkoa sytyttämään !


Lasimalja, johon on kaiverrettu tulen
liekkiä esittäviä kuvioita.
 
Juhannuskokkoja on tapana polttaa vesistöjen rannoilla tai aukeilla paikoilla. Juhannuskokot ovat hyvin vanha perinne, joka tunnetaan edelleen varsinkin Itämeren lähialueilla, mutta myös esimerkiksi Irlannissa. Suurimmassa osassa Suomea juhannuskokot ovat erittäin yleisiä, sillä monet menevät juhannukseksi kesämökille, josta usein löytyy turvalliseksi ja näkyväksi polttopaikaksi soveltuva ranta. Kokkoja poltetaan myös yleisillä rannoilla ja aukioilla, jolloin lähialueiden väkeä saattaa olla runsaastikin seuraamassa. Mikäli maasto on kuivaa, kokko voidaan rakentaa myös lautan päälle ja ankkuroida kauas rannasta, jolloin tuli ei pääse kovin helposti leviämään.

Suomessa juhannuskokkoja poltettiin perinteisesti lähinnä Itä- ja Sisä-Suomessa sekä Karjalassa. Juhannuskokon ”perinteisin” polttopaikka onkin järvenranta, jollaisia löytyy eniten Järvi-Suomesta. Isoja tulia poltettiin Länsi-Suomessakin, esimerkiksi pääsiäiskokot ja Helluntain helavalkeat. Osassa Suomea juhannuskokon polttaminen yleistyi vasta 1800-luvun lopulla. Suuressa osassa Pohjanmaata juhannuskokko ei vieläkään ole yleinen. Sen sijaan poltetaan pääsiäiskokkoa pääsiäisenä.

Lähde: Wikipedia

Oheisissa kuvissa on pihkanruskea (amber) malja, johon on kaiverrettu kuvioita, jota voi tulkita tulen lieskoiksi. Maljan halkaisija on 172 mm ja korkaus 80 mm. Osaako joku kertoa maljan muotoilijan tai sen valmistaneen tehtaan ?

Kaiverruskuviot ovat melko syvät.

Lieskoja on yhteensä viisi kappaletta, yksittäinen
liekki koostuu 20 hiontauurteesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti