torstai 3. lokakuuta 2013

Oiva Toikka esillä Antiikki ja taide –lehdessä

 

Melkoisen levoton taitto Antiikki ja taide -lehden numeron 2:n kannessa; tekstit eivät oikein erotu kansikuvan päällä.

 
Kesällä aloittaneen Antiikki ja taidelehden kakkosnumero on ilmestynyt hiljattain lehtihyllyihin. 100-sivuinen lehti tarjoaa tuhdin lukupaketin vanhoista tavaroista kiinnostuneille ja aiheiden kirjo on laaja, kun aiheina ovat muun muassa: taidekehysten kultaus, barokkityyli, Louhisaaren kartanolinna, Halosenniemi, antiikkihuutokaupat, antiikkikaupan trendit, veistokset, puulattioiden ja kakluunien kunnostus.
 

 

Ensin tulivat amerikkalaiset huutokauppaohjelmat suomalaisen television pikkukanaville ja sitten Jim-tv teetti kanavalle Suomen huutokauppakeisari –sarjan, sen jälkeen moni lehti on jatkanut samasta teemasta. Tässä näyte Antiikki ja taide –lehden kahden aukeaman jutusta.


Linnuistaan mies tunnetaan: Oiva Toikka.
 
Lasiesineiden keräilijöille tässä numerossa on kahden aukeaman juttu Oiva Toikasta. Manu Haapalaisen toimittamassa jutussa kerrotaan esimerkiksi, että Toikan astiastoja on tulossa lähiaikoina uustuotantoon Japanissa. Japanilaisturistit vievät Toikan lintuja nykyään paljon mukanaan. Jutussa Toikka kertoo tehneensä nyt uusia esineitä nimenomaan Japanin markkinoille.


Lintujen lisäksi Toikka on tehnyt paljon muuta. Osa esineistä on säilynyt anonyymeinä, esimerkiksi 1970-luvun loppupuolella lähes kaikissa Suomen kuppiloissa olut tarjoiltiin Toikan muotoilemasta raskaasta Krouvi –tuopista, joita oli 1/3 litran ja puolen litran kokoisina. Vanhoja tuoppeja on ollut myytävänä kirpputoreilla ja Iittalalla niitä oli vähän aikaa uustuotannossa pari vuotta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti