lauantai 6. huhtikuuta 2024

Otukset ja oliot seikkailevat lasten lasikilpailussa

 

Lasisirkuksen Johannes Rantasalo työstämässä kilpailutyötä vuonna 2020. Kuva: www.nuutajarvi.fi 

Nuutajärven Lasikylän Kulttuurisäätiö julkistaa yhteistyössä Nuutajärvellä toimivan Lasisirkuksen kanssa lasten lasisuunnittelukilpailun. Lasi syntyy tuhannessa asteessa – projektin toteutusta tukee Operaatio Pirkanmaa.

Kilpailun teemaksi on valittu Otuksia ja olioita. Mielikuvitusta kutkuttelevan teeman toivotaan synnyttävän omintakeisia ja yllättäviä kilpailutöitä, jotka ovat teknisesti toteutettavissa lasista. Toteutettavat teokset valitsee raati, joka koostuu sekä lasin että tarinankerronnan ammattilaisista. Vastaavia kilpailuja on järjestetty Nuutajärvellä ennenkin, edellisen kerran vuonna 2020.

Nämä lasten suunnittelemat kilpailutyöt olivat esillä 2020, silloin aiheena oli "Metsän asukas".

Lasten mielikuvituksella ei ole rajoja, siksi heidän suunnitelmiaan on hauska toteuttaa, sanoo kilpailuja ideoimassa ja toteuttamassa ollut lasinpuhaltaja Alma Jantunen Lasisirkuksesta.

Lasisuunnittelukilpailu on avoin Suomessa asuville 7–12-vuotiaille lapsille. Kilpailuun osallistuvat lapset suunnittelevat teeman pohjalta teoksen haluamallaan visuaalisella toteutustavalla. Ehdotuksen mukaan liitetään teosta esittelevä lyhyt, tarinallinen teksti. Kilpailuun tulleista suunnitelmista 14 valitaan mukaan lasihyttipäiviin, joissa lasinpuhaltajatiimi toteuttaa lasiteokset. Valmiista teoksista koostetaan näyttely, jonka päätyttyä lasiteokset lahjoitetaan voittaneet ehdotukset suunnitelleille lapsille.

Edelliseen kilpailuun tuli yli 200 ehdotusta ja niiden pohjalta toteutettiin 24 uniikkia teosta. Kilpailuiden kautta halutaan avata lasinteon maailmaa lapsille ja nuorille, sillä koko alan tulevaisuus riippuu seuraavista sukupolvista. Käsintehtyyn lasiin liittyvä tietotaito lisättiin äskettäin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, mikä edellyttää toimenpiteitä alan jatkuvuuden ja tiedonsiirron edistämiseksi.

Mikä voisi olla hauskempi tapa toteuttaa Unescon päätöstä, kuin tuoda nykyiset lasintaitajat ja uusi sukupolvi yhteen lasisuunnittelukilpailun kautta, miettii Nuutajärven Lasikylän Kulttuurisäätiön puheenjohtaja Jussi Toikka.

On hienoa, että Operaatio Pirkanmaa halusi lähteä mukaan rahoittamaan kilpailun järjestämistä sekä tukemaan osaltaan Nuutajärvellä tehtävää työtä lasialan vahvistamiseksi, Toikka lisää.

Edellisen, vuonna 2020 järjestetyn, kilpailun satoa.


Kilpailuaika on alkanut 1.4.2024 ja päättyy 26.5.2024 klo 00:00. Linkki kilpailuohjeisiin sekä lomake kilpailutöiden lähettämiseksi julkaistaan Nuutajärven Lasikylän nettisivuilla www.nuutajarvi.fi. Lähetettyä kuvamateriaalia voidaan käyttää kilpailuun ja näyttelyihin liittyvien tapahtumien markkinoinnissa. 

Lähde: https://nuutajarvi.fi/ajankohtaista/lasten-lasisuunnittelukilpailu


Lisää kuvia vuoden 2020 kilpailutöistä: 
https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2020/08/sateen-uhka-latisti-lasivitriini.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti