perjantai 12. tammikuuta 2024

Sini Majuri esillä USA:ssa ja Suomessa

 

Sini Majuri Ylen uutisjutussa. Kuva: https://areena.yle.fi/1-66614907

Yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista nykylasin tekijöistä on Sini Majuri, joka pääsi 04. tammikuuta New York Timesin etusivulle. Tosin etusivun oikeassa alareunassa on vain vinkki sisäsivujen juttuun, mutta silti hieno saavutus. Sisäsivujen Helsinkiin päivätyssä jutussa kerrotaan miten Majuri yhdistää perinteistä lasinpuhallustekniikkaa uusiin teknologioihin. Jutussa kerrotaan mm. miten hän käyttää esimerkiksi 3D-skannausta apunaan.

New York Times´in etusivu 4.1.2024 Sini Majurin juttuvinkki oikeassa alareunassa.


Alunperin Majuri tähtäsi vaatesuunnittelijaksi ja sai muotoilukilpailun palkintona matkan Kiinan muotiviikoille Pekingiin 2007, missä oli samaan aikaan esillä suurikokoinen Oiva Toikan lasiteos. Tämä teki niin suuren vaikutuksen, että Majuri siirtyi vuonna 2013 opiskelemaan lasi- ja keramiikkataidetta Taideteolliseen korkeakouluun.

Sini Majuri tekee paljon graal-esineitä, joissa käyttää apunaan myös CNC-työstökonetta kuvioiden tekemisessä. Lasiveistosten suunnittelussa hän hyödyntää 3D-mallinnusta.


Sini Majuri NYT:n sisäsivun jutussa.

Perjantaina 5.1. oli Ylen tv-uutisissa juttu käsityönä tehdyn suupuhalletun lasinvalmistuksen pääsemisestä Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Toimittaja oli kylläkin tehnyt asiavirheen puhumalla ”suomalaisen lasintekotaidon pääsemisestä Unescon listalle”: https://areena.yle.fi/1-67582307 tai juontoineen: https://areena.yle.fi/1-66614907 kohdasta 14:05 alkaen.

Jutussa seurataan lasitailija Sini Majurin työskentelyä brittiläis-kanadalaista kisällinsä, Alex Holmesin, kanssa Suomenlinnan lasihytissä.

- Suomalainen nykylasi ei pelkää olla nykytaidetta ja haluan, että Alex omaksuu täällä sen näkökulman, sanoo lasitaitelija Sini Majuri jutussa.

Sini Majurin henkilöhtaisempaa puolta on esitelty 5.1. Ylen netissä: https://yle.fi/a/74-20067090



Kuva: https://yle.fi/a/74-20067090

Aikaisemmin Majuri on ollut laajasti esillä mm. 2021 Venetsian lasiviikoilla yhdessä muiden suomalaisten naislasitaitelijoiden kanssa: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2021/08/suomalainen-design-nayttavasti-esilla.html

Myös vuonna 2022 Majuri ja Hepo-aho olivat esillä Venetsiassa.

Ensi helmikuussa Majuri aikoo osallistua New Yorkin muotiviikoille laajalla yhteistyöhankkeella, jonne hän suunnittelee muun muassa kollegansa Marja Hepo-ahon kanssa kahdeksan teoskokonaisuutta. Niissä yhdistellään lasia ja vaatetusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti