maanantai 1. marraskuuta 2021

Parrunpätkäpullo FWP-massaleimalla

 


Blogin lukija lähetti kaksi kuvaa pullosta, joka on ilmeisesti viinapullo reilun sadan vuoden takaa. 1892 Suomessa tuli voimaan laki, jolla kiellettiin myymästä viinaa alle kahden litran pulloissa. Tarkoitus oli estää tavallista kansaa ostamasta viinaa, koska oletus oli, ettei heillä olisi ollut varaa ostaa viinaa niin isoissa erissä. Varakkaamman kansanosan raittiudesta ei siis oltu huolissaan. Noita kahden litran pulloja on kutsuttu parrunpätkiksi.

Markku Annilan kirjassa Vanhta lasini on kuvattuna tällainen ja tekstissä kerrotaan, että pohjan FWP on Fredrik Wernell Petrell, joka oli porilainen kauppias, jolla oli viinanpolttimo Porissa 1869–1908.

 


Tuollaisen pullon kuva löytyy myös Finnan tietokannasta Satakunnan museon sinne tallentamana. Sen teksti on:

Kirkkaasta puhalletusta lasista valmistettu pullo, joka on muodoltaan lankkumainen. Pullo on suorakaiteen muotoinen, mutta jokainen kulma on viistottu. Pullossa on siis neljä 2cm pituista sivua, kaksi 6,5cm pituista sivua ja kaksi 8,5cm pituista sivua. Pullolla on kapea pyöreä kaula, jossa on luonnonkorkista valmistettu korkki. Korkissa on avaamisen jälkiä. Pullon toiselle pitkälle kyljelle on liimattu paperinen etiketti, johon on kirjoitettu "Portvin". Ulkopohjassa on kohokirjaimin tehty merkintä "F. W. P." eli Fredrik Werner Petrell, jonka kanssa vuorineuvos Jusélius harjoitti liiketoimintaa. He ostivat yhdessä Porissa sijaitsevan viinanpolttimon 1880-luvun alkupuolella.

https://finna.fi/Record/musketti_satmuseo.M26:17935:47?imgid=1

 

Tietääkö joku missä lasitehtaassa olisi valmistettu tällaisia muottiin puhallettuja parranpätkiä FWP-massaleimalla? Löytyisikö edes valistunutta arvausta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti