sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Outoja signeerauksia, osa 1

 

Tapio Wirkkalan Tatti.


Blogin lukija lähetti kuvia Tapio Wirkkalan muotoilemasta Tatista, jonka pohjassa on Timo Sarpaneva –signeeraus. Wirkkalan Tatti oli Iittalan tuotannossa 1953–1959. Esine on puolimuotissa muotoiltua kristallia, joka on viivahiottu. Siitä on valmistettu 75, 95 ja 180 mm korkeita versioita.

Esineen omistanut ikäihminen oli kertonut, että esine on ollut heillä 1960-luvun alusta asti. Mikä sitten voisi olla selitys tälle outoudelle?

 

Tapio Wirkkalan muotoileman Tatin pohjassa lukee Timo Sarpaneva Iittala.


Olisiko lasitehtaalla signeerauksen tekijällä mennyt vain Wirkkala ja Sarpaneva keskenään sekaisin? Viimeistelystä esine menee vielä pakkaamoon, jolloin se kai pitäisi vielä tarkastaa ja luulisi myymälähenkilökunnankin katsovan sigreerausta viimeistään myyntitilanteessa, puhumattakaan esineittä ostavan asiakkaan halusta ja velvollisuudesta tarkastaa esine.

Jonkin verran lasitehtaiden työntekijät ovat ottaneet hihnalta lasiesineitä ”pienen palkan lisänä” ennen kuin ne menevät tarkastukseen ja tällaisista esineistä puuttuvat signeeraukset. Moniin tällaisiin on jälkikäteen jossain ”autotallipajassa” teetetty signeeraus kaivertamisen osaajalta. Hehän tekevät pohjaan ne merkinnät, jotka maksaja haluaa ja jos maksaja on muistanut nimen väärin, niin on saanut kuitenkin mitä tilasi.

Lasitehtaiden tehtaanmyymälöissä myytiin takavuosina kakkoslaatuisia esineitä ilman signeerausta ja jotkut ovat teettäneet niihin jälkikäteen signeerauksen em. tavalla.

Mitä muita mahdollisia selityksiä tällaiselle tapaukselle voisi olla?

Tatin korkeus on 75mm ja halkaisija 85mm.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti