sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Lisää vanhoja etikettipulloja

 


Vanhat alkoholi- ja virvoitusjuomapullot kertovat kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle paljon valmistusajankohdastaan: millaisia juomia nautittiin, kuka niitä valmisti ja kuka teki pullot, miten pullot on muotoiltu ja millaista grafiikkaa on etiketissä sekä korkissa, vielä jos löytyy juomaan liittyviä mainoksia ja kuvia missä juomia nautitaan, niin kuva olisi melko valmis. Kiitokset kuvista Juha-Pekalle!

Pommacin etiketissä on ylhäällä Huhtamäki-yhtymän vanha logo, nimitekstin alla lukee Marli ja alareunassa Osuusliike Tammi. Marlin historia alkaa Anders Nordforsin Turkuun 1867 Turkuun perustamasta viini ja likööritehtaasta. 1954 Huhtamäki-yhtymä osti Nordforsin ja yhdisti sen toiminnan aikaisemmin ostamaansa Marjaviini- ja likööritehdas Marliin, joka oli aloittanut 1946. Osuusliike Tammi oli 1889 Forssassa perustettu osuusliike, joka toimi Lounas-Hämeessa. Vähittäiskauppojen lisäksi sillä oli omaa elintarviketeollisuutta, kuten monilla muillakin osuusliikkeillä. Onko tämä Pommac valmistettu lisenssillä Forssassa 1940-luvun lopulla tai 1950-luvulla?

Nykyään Marlin tuotemerkki on saksalaisen Eckes-Graninin hallussa. Pommacin valmistaja Suomessa on nykyään Hartwall. Hartwallin perustaja oli Victor Hartwall ja hänen jälkeen tehdasta johti hänen poikansa August Ludwig Hartwall Krimin sodan jälkeen vuodesta 1865 alkaen. August Ludwig kuoli 1906, mutta miten pitkään hänen etunimensä oli mukana yhtiön nimessä? Ainakin tuossa oikeanpuoleisessa "sittis"-pullossa se on näkyvissä.


  

Nämä patenttikorkkiset pullot ovat keränneet vuosikymmenten pölyt. Patenttikorkeista löytyy tietoa: http://www.beerfinland.com/porcelain_caps/pageindex.htm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti