tiistai 23. marraskuuta 2021

Heikki Orvola on Suomen lasimuseon kesänäyttelyn 2022 taiteilija

 

Taidelasia 70-luvun alkupuolelta. Kuva: SLM / Jyrki Kippola.


Heikki Orvola (s.1943) on taiteilija, jonka suunnittelemista astiasarjoista ja sisustusesineistä monet ovat suomalaisille ikonisia ja rakkaita, kuten Kivi-kynttilälyhty, Aurora-lasisto ja Arabialle suunniteltu 24h-astiasarja.

Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkalinjalta 1968 opettajinaan muun muassa Kyllikki Salmenhaara ja Kaj Franck. Franckin kutsumana Orvola päätyi Nuutajärven lasitehtaalle, jossa ura lasin parissa sai alkunsa. Hän on suunnitellut uransa aikana niin sarjatuotantoesineitä kuin uniikkia taidelasiakin. Hän on vastaanottanut Pro Finlandia -mitalin 1984, Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1998 ja hänelle on myönnetty professorin arvonimi vuonna 2002.

 

Heikki Orvola: Inkivääripurkki, 1983. Kuva: SLM / Jyrki Kippola.


Heikki Orvola on suvereeni materiaalien taitaja ja uudistumiskykyinen muotoilija. Näyttely esittelee taiteilijan tuotannon ensimmäistä kertaa kaikessa moninaisuudessaan. Esille tulee niin lasia, keramiikkaa kuin tekstiilejäkin, Marimekolle suunniteltuja kankaita sekä emali ja valurautaesineitä. Näyttely on kuratoitu museoiden ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista.

Näyttely on esillä Riihimäellä 6.5.–23.10.2022

Lähde: Suomen lasimuseo

Orvolan tuotannosta on tehty kirja Heikki Orvola Craft Design vuonna 2000. Orvolan yksityisnäyttelyistä on julkaistu artikkeli Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2020.

 

Kaksi uniikkia karahvia 1983, Metropol-karahvi 1993 ja Kardinaalimalja. Kuva: SLM / Jyrki Kippola.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti