tiistai 26. kesäkuuta 2018

RETKEILE LASISUOMESSA


Erkki Vesanto ideoi aikanaan matkailukierroksen hämäläisissä lasitehtaissa; silloin toiminnassa olivat Iittala, Riihimäki, Nuutajärvi ja Humppila. Vierailemalla kunkin lasitehtaan myymälässä, sai leiman korttiin. Kolmella leimalla sai sitten merkittävän alennuksen ostoksesta. Iittalan lasimuseo avattiin 1971 ja se oli 70-luvulla merkittävä nähtävyys. Tehtaan silloin omistanut Ahlström mainosti museota ja tehtaanmyymälää.


RETKEILE LASISUOMESSA kehotti mainos vuonna
1997. Kerttu Nurmisen Mondo-lasistoa kai nuo
piirroskuvien lasit esittävät?

Oheinen mainos on siltä ajalta, kun Riihimäen lasitehdas ei enää ollut toiminnassa. Paikkakunta on kuitenkin haluttu pitää mukana kierroksessa ja uudeksi käyntikohteeksi on otettu Havin tehtaanmyymälä, joka silloin sijaitsi Karavaani-huoltoasema/matkakeskuksen yhteydessä lähellä lasimuseota.

Mainos on julkaistu Häme ´97 –matkailuesitteessä ja siis vuonna 1997. Riihimäellä, Iittalassa ja Nuutajärvellä sijanneita lasimuseoita ei ilmoituksessa mainita lainkaan.

Häme, tai tarkemmin Kanta-Häme, oli aikanaan Suomen vastine Ruotsin Glasriket´ille. Kanta-Häme koostuu Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seutukunnista. Viimeksi mainittu alue tunnetaan myös Lounais-Hämeen nimellä. Aikanaan myös Urjalan kunta, jonka kylistä yksi on Nuutajärvi, kuului Lounais-Hämeeseen, mutta paikkakunta nykyään suuntautuu Pirkanmaahan. Somero (Åvik´in lasitehdas) oli myös osa Lounais-Hämettä, kunnes se 1990-luvun alussa vaihtoi maakuntaa Varsinais-Suomeen.

Kannattaa kyllä kiertää tuo reitti myös tänä vuonna, onhan noilla paikkakunnilla edelleenkin lasinähtävyyksiä: Iittalassa on lasitehdas, tehtaanmyymälä ja lasimuseo. Lisäksi sunnuntaisin Kalvolan kotiseutumuseolla on nähtävillä Erkki Vesannon lasituotantoa. Riihimäellä on lasimuseo ja kolme lasistudiota: Lasismi, Mafka&Alakoski ja Pekka Paunilan Potti. Nuutajärvellä on lasimuseo, NuGO-shopin myymälä, useita lasistudioita, lasikoulu ja Iittalan tehtaanmyymälä. Humppilassa ei enää ole lasistudiota, kun Reima Maarosen Bianco Blu lopetti Humppilan toimipisteen, Maaroset jatkavat Fiskarsissa Bianco Blu:n toimintaa – Iittalan tehtaanmyymälä löytyy Humppilastakin.

3 kommenttia:

 1. NIIN, OLIHAN RIIHIMÄELLÄ MYÖS KUMELA, EI TOSIN ENÄÄ 90-LUVULLA :)

  VastaaPoista
 2. Eikös se Mondo tullut markkinoille jo 1988? Ainakin sen vuoden kuvastossa on jo esillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Mondo tuli markkinoille 1988 - kiitos että ilmoitit virheestä - kuvateksti nyt korjattu.

   Poista