tiistai 29. marraskuuta 2016

Kalvolan kirkko lasimaljassa


Maljan korkeus on 15 cm ja halkaisija 26 cm. Sen
kylkeen on hiottu Kalvolan graniittikirkon kuva.
Maljan muodon perusteella se voisi olla esim.
Göran Hongellin suunnittelema.
 
Nykyään suomalaisista 73 % on evankelisluterilaisen kirkon jäseniä, mutta paikkakuntakohtaiset erot ovat isot. Kirkossa käy kuitenkin vain muutama prosentti seurakuntalaisista, esimerkiksi kuvan Kalvolan kirkossa käy vain 3 prosenttia Kalvolan seurakunnan jäsenistä.


Kalvolan kirkon kuva Iittalan lasitehtaan valmistaman
ison maljan kyljessä. Netissä löytyvät valokuvat on
otettu kirkon toiselta puolelta, onkohan käsitys
julkisivusta muuttunut vuosikymmenten aikana ?
 
Kalvolan kirkko on rakennettu Kalvolan punaisesta graniitista vuosina 1919 – 1921 ja sen on suunnitellut Ilmari Launis. Nykyinen kirkko on rakennettu vanhan vuodelta 1802 peräisin olleen ja vuonna 1918 tulipalossa tuhoutuneen kirkon tilalle. Kirkko on tornillinen pitkäkirkko, jonka kolmilaivaisen basilikamaisen runkohuoneen keskimmäinen laiva kohoaa matalien sivulaivojen sekä kuoripuolen seurakuntasalin ja sakariston yläpuolelle. Kirkkosalin sisäkatteena on holvimainen betonikatto. Kirkossa on Ilmari Launiksen suunnittelema maalauskoristelu sekä lasimosaiikit.

Kaiverrusten mukaan EO tai OE on saanut sen
Kalvolan kirkko- ja mieskuoroilta 6.10.1937.
 
Suomessa evankelis-luterilainen kirkko ja ortodoksinen kirkko ovat Tilastokeskuksen mukaan valtionkirkkoja, vaikka Suomen evankelis-luterilainen kirkko kutsuukin itseään ja ortodoksista kirkkoa epävirallisesti kansankirkoksi. Kirkon ja valtion suhdetta voidaan kuitenkin luonnehtia valtiokirkolliseksi, koska valtion ja kirkon väliset liitokset ovat niin voimakkaita.
 
Lahjan saajan monogrammit ovat ilmeisesti EO tai OE.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti