keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Kohti tietoisuutta – Tuija Sarantilan näyttely Riihimäellä

Tuija Sarantila: Evoluutio IV, 2016

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on vuoden loppuun asti esillä Tuija Sarantilan muotoilun ja tasolasitaiteen välimaastoon sijoittuva teossarja. Kukin yksilöllinen teos on istutettu teräsrunkoon ja taidefunktion lisäksi ne toimivat pehmeän valon antavina led-valaisimina.
 
Tuija Sarantila: Evoluutio I, 2016
 
Tyylilleen uskollisena Sarantila käyttää raaka-aineenaan väritöntä kierrätyslasia. Työstötekniikoina ovat tällä kertaa lämpömuovaus kolmiulotteiseksi ja hiekkapuhallus. Valo läpäisee eri tavalla muokatut lasit eriasteisesti, jolloin väritönkin lasi herää eloon. Valaisimen oman valonlähteen lisäksi lasi heijastelee ulkoisia valaistusolosuhteita.
Näyttelyn teossarjat lähtevät alkuräjähdyksestä ja pääsevät evoluution alkumetreille. Tietoisuus on ehkä vielä kaukana – vai onko, mutta jossain siellä tulevaisuudessa se häämöttää. Matka on päättymätön. Pyrkimys korkeammalle tietoisuuden tasolle on universaali ilmiö – miten meistä kukin sen sitten uskoo saavuttavansa.
 
Lasitaiteilija Tuija Sarantila teoksensa äärellä.
 
Näin lasitaiteilija Tuija Sarantila esittelee itsensä:
 
”Olen sielultani savolainen, syntynyt ja kasvanut Mikkelissä. Opiskelin maatalous-metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistossa ja työskentelin aluksi elintarviketeollisuudessa. Sieltä siirryin rahoitusalalle, toimien sijoittamiseen erikoistuneena pankinjohtajana. Musiikkiopinnot ja erilaiset taidekurssit vetivät jatkuvasti puoleensa.
Lasi valikoitui mielimateriaaliksi sen asettamien haasteiden vuoksi; kuinka yhdistää taiteellinen näkemys ja tekniset rajoitteet. Ongelmanratkaisu on nautinnollista! Vuonna 2007 perustin Lahteen oman tasolasitaidetta valmistavan lasistudion sekä opiskelin taide- ja sisustuslasiartesaaniksi Ikaalisten taide- ja käsityöoppilaitoksessa. Oman taiteellisen työskentelyni rinnalla olen toiminut opettajana useissa eri oppilaitoksissa.
Pyrin ilmaisussani pitkälti pelkistämiseen. Värittömän lasin herkät nyanssit rauhoittavat mieltäni. Työskentelyni on meditatiivista keskittymistä pala palalta rakentuvaan kokonaisuuteen.”
 
KOHTI TIETOISUUTTA
Lasitaiteilija Tuija Sarantila
Näyttely Suomen Lasimuseossa Riihimäellä 14.10. - 31.12.2016
 
 
Tuija Sarantila: Alkuräjähdys IV, 2016
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti