lauantai 20. joulukuuta 2014

Karhulan tehtaitten juhlalautanen



Muistolautasen keskellä, pohjarenkaan ympäröimänä ovat vuosiluvut 1874 ja 1924. Lautasen yläreunassa on tehtaan silloinen liikemerkki, jonka keskellä on itään päin kulkeva karhu. Karhun edessä ja takana ovat kirjaimet K. ja O. eli Karhula Osakeyhtiö. Karhulan yläpuolella on sana Karhula ja alapuolella Suomi * Finland.
 
Oheinen pieni puristelasilautanen on valmistettu 90 vuotta sitten eli vuonna 1924, jolloin vietettiin Karhulan tehtaitten 50-vuotisjuhlaa. Vuonna 1874 Knut Cassel perusti Karhulan höyrysahan, jonka William Ruth osti 1881. Ruth oli vuokrannut jo vuotta aiemmin Casselin vanhemman sahan, joka oli perustettu 1873.

William Ruth aloitti teollisuuskompleksin rakentaminen silloisen Kymin kunnan Karhulanniemelle ja Korkeakoskelle: uusi höyrysaha, tiilitehdas, lasitehdas, konepaja, vesivoimalaitos, jne.

Ruth kuoli 1913 ja Karhula Osakeyhtiö myytiin Ahlströmille 1915, mutta se jatkoi omana yhtiönä 1941 asti, jolloin se fuusioitiin Ahlströmiin.

Karhulan lasitehdas eli Karhulan Lasi Oy perustettiin 1888 ja tuotanto käynnistyi seuraavana vuonna. Vuonna 1910 Karhula oli jo merkittävin lasitehdas Suomessa ja sen huippukausi ajoittui 1930-luvulle. 1950-luvun alkupuolella Ahlstöm keskitti taidelasin valmistuksen toiselle lasitehtaalleen Iittalaan. Loppuvuosina tehtaalla valmistettiin automatisoituna pulloja ja muuta pakkauslasia. Yhdysvaltalainen Owens-Illinois osti tehtaan 1995 ja lopetti sen toiminnan 2009.

Karhulan teollista perinnettä alueella jatkavat mm. Ahlstrom Glassfibre Oy, Andritz Oy ja Sulzer Pumps.

Silmiin ei ole osunut yhtään uutista Karhulan tehtaitten 140-juhlavuoteen liittyen. Toivottavasti edes vuonna 2024 muistetaan näyttävämmin Karhulan 150-vuotista teollista perinnettä, jota vaalii alueella nykyään toimivien yritysten yhteistoimintaelin Karhulan Teollisuuspuistoyhdistys. Yhdistyksen kokoama näyttely Karhula ja Tähti on ollut esillä ainakin Kotkassa ja Tampereella. Siitä on olemassa myös nettiversio: http://www.karhujatahti.fi/

Karhulan teollistumisen historiasta löytyy myös nettiesitys: http://www.karhulanteollistuminen.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti