maanantai 25. helmikuuta 2013

Tynellin ja Käpin yhteistyötä


Helena Tynell suunnitteli lasiesineitä Riihimäen lasille vuodesta 1946 alkaen, aluksi tyttönimellään Turpeinen. Ensimmäinen taidelasiesine oli kaiverrettu Kaulus-malja. Lasi oli tullut tutuksi materiaaliksi Paavo Tynellin valaisimien lasiosien kautta, kun Helena oli valaisinmallien piirtäjänä Taito Oy:ssä. Valaisimien lasiosat valmistettiin Kauklahden lasitehtaassa, jonka Riihimäen lasi osti. Kauklahden ja Ryttylän lasitehtaiden nimet katosivat myöhemmin, kun niiden tuotanto siirrettiin emoyhtiön tiloihin Riihimäelle.

Theodor (Teodor) Käppi palasi Iittalan lasitehtaalta Kauklahteen 1949 ja siitä alkoi Helena Tynellin ja Käpin yhteistyö. 1951/-52 Käppi siirtyi Riihimäelle, kun Kauklahden tehdas suljettiin.

Lintupuu-kristallilautanen suunniteltiin ilmeisesti ensin ja sen jälkeen sama koristehiontakuvio toistettiin maljakossa. Tuota samaa maljakkoa on valmistettu myös muilla hiontakuvioilla, ohessa on kuva kolmikosta, jossa on Lintupuun lisäksi kaksi naisfiguuria.

Näiden kristallimaljakoiden ja –lautasten valmistus jatkui Riihimäen lasissa ilmeisesti 1960-luvun alkuun asti, vaikka Th. Käppi jäi eläkkeelle jo 1957.

Vasemman puoleisen Lintupuu-maljakon pohjassa on signeeraus ”H.Tynell Th.Käppi  Riihimäen lasi -58”, keskimmäinen on ilmeisesti Käpin versio Milon Venuksesta ja sen pohjassa on signeeraus ”Th.Käppi Kauklahden Lasitehdas -50”, oikean puoleisen maljakon pohjassa on signeeraus ”Th.Käppi Riihimäen lasi -54”.

Tämän kuvan ottamisessa on käytetty apuna salamalaitetta, jolloin kaiverrukset tulevat selvemmin esiin. Samalla tulee esiin oikean puoleisessa maljakossa olevat jännitykset, jotka johtuvat ilmeisesti lasiesineen vääränlaisesta jäähdyttämisestä sen tultua uunista.

5 kommenttia:

 1. Minulla on Theodor Käpin kaivertama vaasi T Wirkkalan signeerauksella ( myös Käpin sign ) Vaasin korkeus 10,5 cm kuvassa Amor jousen ja kukkien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen maljakko myytiin Bukowskin huutokaupassa F172 vuonna 2014. Hinta oli huutokauppakuluineen noin tuhat euroa.

   Poista
  2. Niin myytiin, olin Lohjalla kun Hagelstamin arvioijat olivat käymässä. Näytin vaasia heille, ja olivat kovasti kiinnostuneita saamaan myyntiin.Jätin asian hautumaan. Myös Lehti/ Wirkkala kiinnosti ( pituus 19 cm ) ja lisäksi Göran Hongellin majakko. Palaillaan juttuun.

   Poista
 2. Minulla on useita Theodor Käpin signeeraamia maljakoita ja lasiesineitä. Isäni oli lasimestari (A.Sadeojan firmassa) ja keräili taidelasia 50-60 -luvuilla. Päätyivät minulle perintönä. Myös noita Milon Venus-aiheisia löytyy.
  t. Jaana Joenvuori

  VastaaPoista
 3. löysin vastikään samanlaisen maljakon kirpparilta hyvinkin kohtuu hintaan. Tämä artikkeli antoi vahvistuksen myös heikosti näkyvään signeeraukseen ja vuosilukuun (-54).

  VastaaPoista