sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Saksalainen kristallimaljakko vai riihimäkeläinen ?


Viikko sitten sunnuntaina 10.2. oli Yle TV1:n Antiikkia, antiikkia –ohjelmassa arvioitavana iso kristallimaljakko. Turkulainen antiikkikauppias Hans Tritzschler arvioi esinettä ja sanoi että se tuskin on suomalainen. Hän epäili sitä saksalaiseksi. Ohessa on kuitenkin kuva Riihimäen lasin valmistamasta sinisestä kristallimaljasta, jossa on sama hiontakoristekuvio kuin Antiikkia, antiikkia –ohjelman maljakossa. Tätä maljaa on valmistettu myös toisenlaisella hiontakoristelulla. Rypäle –koristekuviolla varustetusta maljasta on kuva Suomen lasimuseon julkaisemassa kirjassa Kristalli – suomalaisen kristallin tarina. Kuva löytyy sivun 110 yläreunasta. Ohessa on kuva tuollaisesta rypäle –koristehiotusta maljasta, mutta sen pienemmästä versiosta.

Samanlaisesta kristallimaljakon aihiosta, kuin Antiikkia, antiikkia –ohjelman maljakko, on Riihimäen lasissa valmistettu myös värillisiä versioita, ainakin sinisestä ja vihreästä kristallista. Ohessa on kuvat kahdesta erilaisella hionnalla varustetusta maljakosta. Tuollaisen vihreän maljakon kuva löytyy myös Designlasi.com –sivustolta: http://www.designlasi.com/content/maljakko-sulonen-aimo

Antiikkia, antiikkia –ohjelman kyseinen jakso löytyy Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/1789755

Antiikkia, antiikkia –ohjelmassa 10.2. arvioitavana ollut kristallimaljakko. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi

Maljakon kyljessä on koristehiontakuvio, joka ilmeisesti esittää tähkää tai pähkylää. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi

Hans Tritzschler arviomassa kristallimaljakkoa. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi

Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi
 
Riihimäen lasin valmistama kristallimalja, jossa on sama hiontakoristelu kuin tv-ohjelman maljakossa. Tätä maljaa on myyty myös hopeavanteella varustettuna.

Saman maljan pienempi koko ja toinen hiontakoristelu.
 
Riihimäkeläisiä kristallimaljakoita, joista oikean puoleista pidetään Aimo Sulosen suunnittelemana tai ainakin hänen hiomanaan.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti