torstai 21. helmikuuta 2013

Kari Alakoski valmistelee lasiteosta kirkkoon


Lasin puhaltajana ja muotoilijana tunnettu Kari Alakoski valmistelee Riihimäellä isoa lasiteosta Haminan Marian kirkkoon. Alakoski tekee teoksen yhdessä muotoilija Jukka Korpiheteen kanssa. Korpihete on runsaasti palkittu nuoren polven muotoilija, joka on tunnettu valaistusten ja valaisimien suunnittelijana.

Riihimäen paikallislehti Aamupostissa on 09.2. julkaistu näyttävä juttu aiheesta. Pia Hermeen toimittamassa jutussa kerrotaan Alakosken sekä Korpiheteen yhteistyöstä ja siitä kuinka lasinpuhaltaja ei ole vain muotoilijan ideoiden toteuttaja, vaan hänen panoksensa myötä teos on muuttunut. Ari Peltosen kuvissa näkyy isoja pisaramaisia elementtejä, joita teokseen tulee yhteensä 20 kappaletta.


Haminan Marian keskiaikainen kirkko on korjattu nykyiseen asuunsa C.L. Engelin piirustusten mukaan vuonna 1821 tapahtuneen Haminan palon jälkeen. Jo sitä ennen kirkko oli tuhoutunut ja korjattu useamman kerran. Siksi vanhaa esineistöä ei juurikaan ole säilynyt. Viimeksi kirkkoa on korjattu 1963. Tämän vuoden alussa alkaneet korjaustyöt valmistuvat ensimmäiseen adventtiin mennessä.

Korpihete on suunnitellut kirkon uuden valaistuksen ja valaisimet. Uudet kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistanut Helena Vaari. Myös alttarit uusitaan. Mielenkiintoista onkin nähdä miten hyvin vanha rakennus ja moderni sisustus sopivat yhteen. Remontin kustannusarvio on miljoona euroa, josta urkujen osuus on 700.000 euroa.

Kari Alakoski on syntynyt vuonna 1956 lasitehtaalaisperheeseen Iittalassa ja hän on työskennellyt lasinpuhaltajana Iittalan lasitehtaassa tehden mm. Wirkkalan Kantarellia ja Sarpanevan Orkideaa. 2000-luvun alussa hän opetti Koulutuskeskus Tavastian lasikoulussa Nuutajärvellä. Nykyään Alakoski työskentelee Riihimäen hyttikorttelissa sijaitsevassa Osuuskunta Verstakossa.


Aamuposti-lehden näköisnumeron voi ostaa luettavakseen netissä: http://www.aamuposti.fi/aamuposti/nakoislehti
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti