maanantai 30. huhtikuuta 2012

Hongellin aaltoilevaa lasia
Kuvassa on kaksi Göran Hongellin vuonna 1935 muotoilemaa taidelasimaljaa. Mallin numero on 9685  Karhulan lasitehtaan luettelossa. Lasin pinta on aaltoileva, rihlattu. Näitä tehtiin kirkkaana/värittömänä, azurinsinisenä ja savunvärisenä. Samalla tekniikalla tehtyjä esineitä oli kaksi muutakin; maljakko no 9662 ja suurempi malja.


7 kommenttia:

 1. Osaatko yhtään arvioida, missä hinnoissa nämä liikkuu? Aika harvakseltaan myynnissä kai? Minulla on yksi aivan samanlainen ja kaksi samaan sarjaan kuuluvaa mutta erimuotoista lasiesinettä.En ole mistään löytänyt niille mitään täsmällisiä tietoja, mutta suomalaiseksi kaikki niitä väittävät. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä malja on sarjan yleisin esine ja niitä näkee silloin tällöin myytävänä, ei siis ole kovin harvinainen. Priimakuntoisten hintapyynnöt ovat vaihdelleet 30 - 90 eurossa. Kun malja on tehty melko ohuesta lasista, niin aika usein tarjolla on pikkuviallisia kappaleita. Esim. Huutonetistä voi tälläkin hetkellä bongata sellaisen. Esineiden kuvat löytyvät Suomen lasimuseon julkaisemasta kirjasta "Sata vuotta Karhulan lasia".

  VastaaPoista
 3. Olisiko tämä malja Hongellin tuotantoa? :

  http://aijaa.com/sCN9ey

  Painava malja, yläosan halkaisija n 30 cm

  VastaaPoista
 4. Malja on varmuudella Karhulan lasitehtaan tuotantoa 1930-luvulta. Se näkyy tehtaan tuotantoa esittelevästä näyttelystä otetussa valokuvassa ja tuo kuva löytyy mainiolta www.karhujatahti.fi –sivustolta. Tuosta sivustosta ja saman nimisestä näyttelystä on julkaistu muutama esittelyjuttu tässä blogissa, ohessa linkit kahteen niistä:

  http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2013/11/karhulan-teollisen-historian-muistelua.html

  http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/02/karhulan-lasia-karhu-ja-tahti-logon.html


  Kyseinen esine on yhdessä Karhu ja tähti -sivuston kuvassa melkein keskellä kuvaa keskimmäisellä hyllyllä muiden esineiden välissä. Kuvaa voi hieman suurentaa, niin sen tunnistaa kyllä. Kyseisen kuva osoite on: http://www.karhujatahti.fi/category/show/4/image/173

  Esine on todennäköisesti Göran Hongellin muotoilema, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole, kun ei ole toistaiseksi löytynyt dokumenttia, joka sen vahvistaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vastauksesta. Minkälaista hinta-arviota osaisit arvioida ja onko miten harvinainen esine?

   Poista
  2. Kyllä kai sitä voi pitää suhteellisen harvinaisena, kun olen nähnyt vain 2 vähän eri väristä maljaa myytävänä viimeisten noin 15 vuoden aikana. Hinta ei kummallakaan ollut korkea, koska ilmeisesti kovin harva tunnistaa esineen, eikä se ehkä ole nykykäsityksen mukaan niitä kaikkein kauneimpia lasiesineitä. Toinen maksoi alle 100 euroa ja toinen vähän päälle.

   Poista
 5. Jos haluat myydä, niin tarjoa: lasinkerailijanblogi@gmail.com

  VastaaPoista