sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Nuutajärven 220-vuotisjuhlanäyttely

Arabian museon lämpiössä eli Galleria Arabiassa on helmikuusta asti ollut esillä Nuutajärven lasitehtaan 220-vuotisjuhlan kunniaksi ollut esillä lasiesineitä yhtiön tuotannosta vuosien varrelta. Tässä blogissa on julkaistu juttu näyttelystä 26.2.2013. Arabian Museo on Designmuseon sivutoimipiste kuten Nuutajärven lasimuseo Pruuki. Nuutajärvellä oudoksuttiin heti alkuvuodesta sitä, että näyttely pystytettiin Arabiaan eikä Nuutajärvelle. Kun pari päivää sitten Fiskars ilmoitti Nuutajärven tehtaan alasajosta, niin näyttelyn luonne muuttui vähän muistonäyttelyn tuntuiseksi. Toivottavasti saamme kunnollisen retrospektiivisen näyttelyn, kun tehdas ensi vuonna suljetaan. Nyt esillä on vain hyvin suppea valikoima Nuutajärvellä tehtyjä esineitä, eikä se anna oikeaa kuvaa tehtaan laajasta valikoimasta ja ammattitaidosta.
 
Kuitenkin kannattaa poiketa katsomaan näyttelyä ensi viikonloppuna samalla kun käy aivan lähellä Koskenrannassa järjestettävillä antiikki- ja keräilymessuilla. Samassa rakennuksessa on Fiskarsin tehtaanmyymälä, jossa myydään poistotuotteita parhaimmillaan puoleen hintaan.

Sisäänkäynti Arabian museoon ja tehtaanmyymälään tapahtuu vanhan tehdasrakennuksen oikealla puolella olevasta lasipintaisesta uudisrakennuksesta.

Tässä näkyy oikeastaan koko Nuutajärvi 220 –näyttely; vitriinien lisäksi rekvisiitaksi on tuotu lasinpuhaltajan penkki tarvikkeineen.


Tässä on näyttelyn vanhimpia esineitä eli jalallinen malja, rasia ja sikaripurkki 1870-luvulta.


Filigraanilasin valmistaminen oli Nuutajärven lasitehtaan vahvuuksia.Inkeri Toikan suunnittelemia esineitä.


Nämä ovat Kerttu Nurmisen muotoilemia esineitä.


Oiva Toikan esineitä.
 

Oiva Toikan Iglu-sarjan esineitä.


Saara Hopean muotoilemaa lasia.


Kaj Franckin lasitaidetta.


Gunnel Nymanilta näyttelyssä on nämä 2 esineittä.


Nämä Nuutajärven Antica-sarjan lasit ovat klassikkoja.


Nuutajärven juliste vuodelta 1954, suunnittelija Anneli Qveflander.


Tässä on nykypäivän nuutajärveläistä lasimuotoilua.
 
 
 

2 kommenttia: