tiistai 25. kesäkuuta 2024

Kuvaterveiset Nuutajärven lasikylästä

 

Paja-rakennuksen yläkertaan on avautunut Muottipajan myymälä.


Vasemmalla Puukonttori, keskellä Kivimuuri, jossa toimii mm. Kylähotelli 1793 ja oikealla näkyy Vanha hytti, jossa toimivat mm. lasikoulun ja Lasikomppanian hytit.


Nuutajärven historiallisia tehdasrakennuksia on peruskunnostettu parin viime vuoden aikana ja työt jatkuvat edelleen. Paja-rakennuksen yläkertaan avautui toukokuussa Muottipajan myymälän nimellä kokonaisuus, jossa on useamman suomalaisen design-yrityksen tuotteita myytävänä. Iittalakin on tehnyt paluun Nuutajärvelle kesän ajaksi pop-up-myymälän muodossa: https://nuutajarvi.fi/myymalat


Iittalan pop-up-shop on osa Muottipajan myymälää.Muottipajan myymälässä on kolme salia, joista yksi on Iittalan käytössä ja kahdessa muussa on muita toimijoita.Nuutajärven Prykäri-lasimuseon rakennusta on peruskorjattu ulkoa ja sisältä: alakerrassa hieman uudistettu perusnäyttely avautui kesän korvalla ja heinäkuussa avautuu rakennuksen toiseen kerrokseen uusi vaihtuvien näyttelyiden tila. Tänä kesänä sinne on tulossa Lasikomppanian 20-vuotisnäyttely: https://nuutajarvi.fi/aktiviteetit#lasimuseo


Nuutajärven lasimuseo Prykäri näyttää ulkoa katsottuna valmiilta, paitsi pihatyöt ovat vielä kesken. Yläkerrassa kuitenkin vielä rakennetaan tiloja vaihtuvia näyttelyjä varten.Tässä vitriinissä on Gunnel Nymanin tuotantoa.

Tässä lasimuseon suunnitelleen Kaj Franckin muotoilemia esineitä.

Tämän ikkunan edessä on mm. Heikki Orvolan, Björn Weckströmin, Inkeri Toikan, Oiva Toikan ja Kerttu Nurmisen Nuutajärven lasitehtaalle muotoilemia esineitä.


Oiva ja Inkeri Toikan muotoilutöitä.


Gunnel Nymanin vuonna 1946 muotoilema snapsiserviisi eli viina-astiasto. Pikkukarahvi vetää vain 25 cl eli noin kuusi annosta. Tosin tuo ryyppylasi vetää 5 cl eli sen voi karahvista täyttää viisi kertaa. Ilmeisesti yksi karahvi ja yksi lasi per musiikin ystävä. Karahvin korkeus on noin 15 cm.

Nuutajärven lasitehdas järjesti vuonna 1905 suunnittelukilpailun, jonka tuloksia on esitelty Koritaide-lehdessä. Tuo lehti ilmestyi 1902 - 1918.

Suunnittelukilpailun tuloksia on kehystetty museon seinille.

Nuutajärvelläkin on valmistettu maalaamalla koristeltuja lasiesineitä.Pokaaleja 1920-luvulta, kaiverruskoristelun on tehnyt Breitschneider.

Lasimuseossa on Soini Kajanderin kaivertama malja, johon on ikuistettu lasikylän rakennuksia. Tässä kuvassa on Paja-rakennus nähtynä kylään tuovan tien suunnasta.

Janne Rahusen näyttely ”Mitä minulla on” avautui 15.6. kunnostetussa Palokopissa, joka sijaitsee lasimuseon ja Paja-rakennuksen puolivälissä joen rannalla: https://nuutajarvi.fi/ajankohtaista/janne-rahusen-nayttely-aukeaa


Palokoppi sijaitsee Nuutajoen partaalla, joki laskee Nuutajärvestä Rutajärveen. Kopissa on tänä kesänä esillä Janne Rahusen näyttely, josta lisää kuvia julkaistaan tässä blogissa huomenna.


Nuutajärven kesänäyttely Peace & Love avautuu kävelymatkan päässä Nuutajärven kartanolla 29.6.: Nuutajärvellä toimivien taiteilijoiden ja Sauli Siekkisen yhteistyönä tuottama näyttely avaa kartanon ovet yleisölle koko heinäkuun ajaksi. Näyttelystä ja Punaisen Salin kesäisestä valosta pääsee nauttimaan myös Peace & Love-tunnelmissa myös ohjatussa joogassa kolmena torstaina heinäkuussa. Taiteilijat: Henri Carrara, Alma Jantunen, Antti Kuikka, Paula Pääkkönen, Reetta Levander, Johannes Rantasalo, Gina Salaris, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen. Näyttely on avoinna 27.6.-3.8. ma-pe 10-16 la 13-16 , lauantaisin taiteilijoita paikalla Näyttely on suljettu yksityistilaisuuden vuoksi 6.7. Sisäänpääsymaksu on 7 €. Näyttely on toisessa kerroksessa, johon ei ole esteetöntä kulkua.


Nuutajärven lasintekijöiden kesänäyttely on tänä vuonna esillä Nuutajärven kartanossa.

Oiva Toikan Lintukoto avautuu 30.6. hirsirakennukseen, jossa viimeksi on toiminut NuGO-shop. Lintukoto on Toikan lasilintujen pysyväisnäyttely, joka on avauduttuaan auki joka päivä klo 10 – 18: https://nuutajarvi.fi/aktiviteetit#lintukoto


Vasemmalla oleva rakennus on Lasimakasiini, jossa pitkään toimi Iittala-Fiskarsin myymälä. Oikealla on Puukonttori. Taaempana näkyvään punaiseen hirsirakennukseen avautuu Oiva Toikan Lintukoto.

Nuutajärvellä järjestetään runsaasti tapahtumia, jotka tuovat väkeä kylään: Musiikkitapahtuma Nuutajärven lasikylä hehkuu ja soi 29.6. - 7.7. Konserttien esittelyt: https://nuutajarvi.fi/tapahtumat

Myöhemmin kesällä kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien ohjelmasta osa toteutetaan tänä vuonna 1.-4.8. Nuutajärvellä: https://pentinkulmanpaivat.fi/ohjelma/


Näkymiä Pruukinpajojen galleriakäytäviltä:Lea Swantzin myymälän yhteydessä toimii Nuutajärvi shop, missä myydään mm. nuutajärveläisten lasintekijöiden tuotteita ja alan kirjallisuutta.Myös Suomalaisen lasin vuosikirja löytyy Nuutajärvi shopin valikoimasta.

Urjalassa toimivan Väinö Linnan lukion opiskelijat ovat tutkineet teollisuuden rakennemuutosta yhteistyössä saksalaislukion kanssa Erasmus-projektissa. Tuloksia on esillä Nuutajärven lasitehtaan Vannahallissa.

Hankkeessa on mm. haastateltu videolle Nuutajärven lasitehtaalla töissä olleita. Videota voi katsella Vannahallissa.

Puukonttorissa toimii mm. uusi kahvila Cafe Olderman sekä Pikku Masa, jossa myydään mm. vanhaa käyttö- ja taidelasia.

Pikku Masan valikoimaa.


Asmo Uutelan ankkoja.

Nuutajärven lasikoulun hytti on kylmänä näin kesäaikaan.

Lasikoulun oppilastöitä on myytävänä koulun lasihytissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti