torstai 6. kesäkuuta 2024

Inkeri Toikan Idylli

 


Inkeri Toikka (1931–2009), omaa sukua Iissalo, tunnetaan lasitaiteilijana erityisesti herkistä ja koristeellisista aiheistaan, mutta myös räväköistä ja värikkäistä käyttölaseistaan. Suomen lasimuseo on viimeksi esitellyt Toikan tuotantoa 1988. Uusi kesänäyttely kokoaa monipuolisen katsauksen taiteilijan uraan.





Toikka opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa keramiikkataiteen osastolla ja työskenteli 1955–1958 Arabia Oy:n taideteollisuusosastolla. Hän oli kesäharjoittelijana Nuutajärven lasitehtaalla 1956. Siihen aikaan tehdas otti taideteollisuusalojen opiskelijoita kesätöihin tutustumaan lasinvalmistukseen. Samana kesänä Nuutajärvellä olivat Vuokko Eskolin, myöhemmin Nurmesniemi, sekä Oiva Toikka. Inkeri Iissalo avioitui muotoilija Oiva Toikan kanssa 1957. Inkeri Toikalle perhe oli tärkeä ja hän halusi ottaa päävastuun perheen yhteisestä kodista ja lapsista.



Inkeri Toikka alkoi toimia Nuutajärvellä opettajana 1963 ja 1970-luvulla hän alkoi työskennellä lasitehtaalla. Toikka suunnitteli taide-esineitä, sarjatuotantoon tarkoitettuja käyttöesineitä ja matkamuistoeläimiä. Sarjatuotannosta tunnetuimpia lienevät ikonisten kaatimien lisäksi Nautica, Viapori ja Mamselli -lasistot. Myös Toikan Puput ja Kissat ovat tunnettuja.

Näyttelyssä Idylli – Inkeri Toikan taidetta leikittelevät pastoraalitaiteen idyllit yhdessä vahvan väri-ilmaisun kanssa.


Idylli – Inkeri Toikan taidetta, Suomen lasimuseossa 25.5.–22.9.2024.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti