keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Iittalan Löytö-sarjan hiotut kristallivaasit


Teksti ja kuvat: Siru Löflund ja Anne Vesanto 


Hiottu Löytömaljakko 3794 - 180 mm H441. Kuva: Anne Vesanto.

Iittalan lasitehtaan kolmiosainen Löytö-sarja oli tuotannossa 1955-1959 (Löytö1, Löytö2, Löytö3). Esineet valmistettiin puristelasitekniikalla, ja suunnittelun lähtökohtana oli tuotannon tarpeet. Puristelasipuolella ei ollut riittävästi töitä, joten tuotantoon tarvittiin esineitä, jotta ihmiset pystyttiin pitämään töissä ja tehtaan koko kapasiteetti käytössä. Löytö-sarja oli tärkeä kokonaisuus Iittalan lasitehtaan tuotannossa.

Kun Iittalassa oli supistettu puristelasituotantoa, myös puristelasimaljakot poistuivat valikoimasta, ja tuolloin myyntimiehiltä tuli pyyntö uusista, edullisista pikku maljakoista poistettujen tilalle.

Alkuidea Löytö-sarjan erityiseen puristelasimenetelmään oli Tapio Wirkkalan, mutta suunnittelu- ja kokeilutyöt tehtiin kolmen taiteilijan voimin. Sisustusarkkitehti Saara Sappinen Wirkkalan toimistosta oli juuri silloin Iittalan tehtaan muotopiirustuskonttorissa suunnittelutöissä muutaman vuoden, ja piirustuskonttorin päällikkö Erkki Vesanto paitsi suunnitteli Löytö-esineitä, myös valvoi tuotannon suunnittelu- ja valmistusvaiheita.

Kristallista valmistetut Löytö1-esineiden 12 ensimmäistä mallia saivat aluksi taidelasin puolelta tuotenumerot 3400 – 3411.


Iittalan syysuutuudet 1955 - Löytö-sarjan hiotut kristallimaljakot. Piirrokset Sirkka-Liisa Löflund.

Tuotannollisesti edullisesta Löytö-puristekristallisarjasta valikoitiin muutamat mallit hiottaviksi - tämäkin oli myyntimiesten toiveita, hiottujakin piti saada. Maljakoihin tehtiin hyvin yksinkertaiset, pelkistetyt ja ajan henkeen tyylikkäästi sopivat hionnat, jotka olivat tuotannossa ja myös jälkikäsittelyssä suhteellisen nopeasti toteutettavissa verrattuna muiden kristallimaljakoiden runsaisiin hiontoihin. Uusien maljakoiden hintakin määräytyi työmäärän mukaan melko edulliseksi, vaikka esineet ovat arvokkaan näköisiä pikku vaaseja. Kookkaimpaan maljakkoon on tehty kaksi vaihtoehtoista hiontamallia.

Blogissa 13.2.2024 tunnistettavana olevaan maljakkoon on tehty hionta, jota ei ole näiden esineiden erikoiskuvastossa. Maljakko on voinut olla kokeilukappale tai sitten hiontakuvioiden määrää on lisätty kuvaston ohi.

Hiottujen Löytö-kristallivaasien viiden esinekoon ja -muodon sarja tuli tuotantoon 1955, mutta niitä ilmeisesti valmistettiin vain pari vuotta. Näitäkään maljakoita ei ole signeerattu kenenkään nimiin, sillä koko sarjan kehittely oli kaikkien kolmen taiteilijan yhteistyötä.

 

Kiitokset Sirulle ja Annelle tästä artikkelista!

Tekstissä viitataan helmikuussa tässä blogissa julkaistuun tunnistusapupyyntöön, se löytyy tämän linkin kautta: 

https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2024/02/pari-kristallimaljakkoa.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti