maanantai 27. toukokuuta 2024

Art Nouveau -lasia

 

Ruutukaappauskuvat ovat Lundissa toimivan Crafoord Auktioner -huutokauppatalon huhtikuussa pidetystä verkkohuutokaupasta, joka löytyy Auctionet.com -alustalta.

Tuo taiteen tyylisuunta vaikutti Euroopassa voimakkaimmin edellisen vuosisadan vaihteen tienoilla, noin 1890 – 1910. Suomessa, ja muissa pohjoismaissa, on tuosta tyylistä käytetty saksankielistä muotoa jugend, varsinkin kun puhutaan arkkitehtuurista tai huonekaluista. Ranskankielisen version käyttö on alkanut yleistyä meilläkin. Suomessa myydään ja kerätään aika vähän art nouveau / jugend -lasia, koska Suomessa valmistettiin melko vähän aikanaan tuon tyylin esineistöä. Keski-eurooppalaisissa huutokaupoissa sitä näkee runsaammin ja jonkin verran jo ruotsalaisissakin huutokaupoissa. Ohessa on ruutukaappauskuvia huhtikuussa Ruotsissa järjestetyn teemahuutokaupan valikoimasta. Tämän tyylisuunnan esineistä on tehty aika paljon jälkituotantoversioita muiden kuin alkuperäistehtaiden toimesta. Läheskään kaikki maljakot, joissa lukee Gallé, eivät oikeasti ole Emile Gallén muotoilemia. Kuvataiteessa tilanne on sama Picasson ja Mirón nimellä signeerattujen teosten kohdalla.
1 kommentti:

  1. Aiheellista tuoda esille että kaikista arvokkaista Art Nouvea maljakoista on tehty kopioita ja jäljennyksiä, joten ei kannata suinpäim rynnätä ostamaan sitä lähikirppiksen "Galle" signeerattu kippoa, joka on pölyttynyt vuosia vitriinissä 250€ euron hinnalla.

    VastaaPoista