perjantai 26. toukokuuta 2023

Santtu Mustonen esittelee Variants-näyttelyään lauantaina 27.5.

 

Santtu Mustonen esitteli näyttelyään medialle avajaispäivänä 12.5.


Suomen lasimuseolla pääsee tutustumaan lauantaina 27.5.2023 klo 14–15 Santtu Mustosen näyttelyyn Variants taiteilijan johdolla. Digitaalisesta taiteestaan tunnetun Mustosen päämateriaalina on viime vuosina ollut lasi.

Mustonen on valmistanut teoksia Iittalan lasitehtaalla yhteistyössä tehtaan lasinpuhaltajien kanssa. Iittalan tunnettuja värejä, kuten lohenpunaista, Rion ruskeaa ja pellavaa, on myös käytetty näyttelyssä nähtävissä teoksissa.

Taiteilijatapaamisessa Santtu Mustonen kertoo yhdessä Iittalan lasinpuhaltajamestari Tero Välimaan kanssa Variants -näyttelystä ja siellä olevien teoksista ja niiden syntyprosessista sekä yhteistyöstään. Tilaisuus sisältyy museon sisäänpääsymaksuun.

 

Taustaprojisoinnin avulla edellisessä kuvassa Mustosen taustalla oleva teos muuttaa ulkoasuaan.

Taiteilija Santtu Mustonen tutkii näyttelyteoksissaan digitaalisesti manipuloituja lasipintoja. Teoksien lähtökohtana ovat olleet tarkat viivapiirrokset sekä sattumanvaraiset maalaukset. Visuaalinen materiaali on manipuloitu 3D-ohjelmien ja erilaisten muottitekniikoiden avulla kolmiulotteisiksi tekstuureiksi lasinpinnoille. Viivoista ja maalauksista rakennettujen pintojen suunta ja lasille ominaiset heijastumat sävyttävät sekä rikkovat teoksien pääpiirteitä.

 

Santtu Mustosen Variants-näyttely on esillä Suomen lasimuseon suuressa salissa.


Näyttelyn kaikki teokset ovat toistensa variaatioita tai mutaatioita. Valettujen lasikappaleiden jatkuvat pintatekstuurit muodostavat erilaisia kokonaisuuksia. Osa teoksista on valaistu pinnanmuotoja seuraavien animaatioiden avulla.

 

 

Digitaalisesta taiteestaan tunnetun Mustosen päämateriaalina on viime vuosina ollut lasi. Mustonen lähestyy lasitaidetta hyvin innovatiivisesta lähtökohdasta valon kulun hallintaa työvälineenään käyttäen. Valmistusmenetelmät ovat poikkitieteellisiä. Hän kehittää uusia tekniikoita ja medioita sekä kansallisen että kansainvälisen nykylasitaiteen kentällä.

 


Kaikki teokset on tehty yhteistyössä Iittalan lasitehtaan kanssa 2022–2023. Iittalan tunnettuja värejä, kuten lohenpunaista, Rion ruskeaa ja pellavaa, on käytetty näyttelyssä nähtävissä teoksissa.

 


 

Variaatiot ja spontaanit mutaatiot

 

Olosuhteiden kirjo ja tekemisen maaperä vaikuttavat lopputulokseen enemmän kuin millin kymmenesosan tarkkuudella toteutettu suunnitelma. Turhamaisen tarkka tavoite näyttää paljain silmin solutason reaktiolta. Jalostetussa lopputuloksessa jokin menee kuitenkin näyttävästi vinoon. Hyvässä maisemassa on poikkeava erikoismuoto. Silmä seuraa vapaampaa viivaa. Ostoskorissa on greipin pinkki mutaatio. Museon eteen on istutettu käärmekuusi.

 


Näyttelyn kaikki teokset ovat saaneet muotonsa digitaalisesti manipuloiduista analogisista piirroksista, jotka ovat jäljennetty tietokoneavusteisesti grafiittilohkojen pinnoille. Valmiit lohkot on liitetty saranoituihin metallisiin kehikkoihin muodostaen mekaanisen lasinpuhallusmuotin. Grafiitin työstäminen alkoi moottorisahalla, jatkui siitä sorviin suoristettavaksi ja lopuksi CNC-koneen kautta vastoin sulaa lasia.

 


Millin kymmenesosiin perustuvaan suunnitelmaan vaikutti vahvasti Iittalan puhaltajamestari Tero Välimaan ja Arto Vilkin oma kymmenien vuosien osaaminen lasinpuhalluksesta. Tehtaan värillinen lasi saa paikoin odottamattomia efektejä, riippuen kuitenkin puhaltajamestarin taidosta rakentaa monivärisiin teoksiin hempeitä liukuvärejä tai kylläisiä värimassoja. Näyttelyä varten Santtu Mustonen valmisti kymmeniä erilaisia metalli- sekä grafiittimuotteja joita varioitiin kokeellisin muotti- sekä puhallusmenetelmin.

Lähde: Suomen lasimuseo

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti