lauantai 29. huhtikuuta 2023

Vihreä tolppakarahvi

 


Oheisen mallisia pulloja on valmistettu koko 1800-luvun ajan suomalaisilla lasitehtailla, ainakin Nuutajärven luettelosta 1882 tällainen löytyy, samoin Karhulan vuoden 1891 ja Iittalan vuoden 1892 luetteloista. Nimitys ”tolppakarahvi” tulee pullon ruotsinkielisestä kuvailusta ”karaf med stolpar”, nuo pullon kyljissä olevat pystysuorat ulkonemat ovat niitä ”tolppia” tai pylväitä. Tätä mallia on kutsuttu myös kurpitsapulloksi muotonsa vuoksi. Markku Annilan Vanhat lasini –kirjassa kerrotaan, että ulkomaiset lasinpuhaltajat ovat tuoneet mukanaan Suomeen lasinvalmistuksen tekniikoita ja malleja, joista tämä on yksi esimerkki. Euroopassa tämän mallisia pulloja on valmistettu 1200-luvulta alkaen.

 

Kaulan alaosassa on tällainen porrasmainen vahvistus.


Punttelinjälki pohjassa. 

Oheinen kuva on Nuutajärven kuvallisesta hinta–luettelosta vuodelta 1882. Kokovaihtoja on 5 kpl 0,6 litrasta 2,5 litraan.


Tämä kuva on Karhulan lasitehtaan vuoden 1891 kuvallisesta hinnastosta. Nimenä sillä on ”Vattenkarafiner pelarform utan proppar” ja kokovaihtoehtoja on kolme.


Iittalan vuoden 1892 kuvallisesta hinnastosta tämä löytyy nimellä ”Vattenkarafiner med stolpar” ja kokoja on ¼ litran pullosta litran vetoiseen, yhteensä 6 kokoversiota.


Tämä on kuva kirjasta Nuutajärvi – kartano ja lasipruuki, joka on Museoviraston sekä Wärtsilän yhdessä julkaisema ja liittyi Kansallismuseossa vuonna 1983 esillä olleeseen näyttelyyn. Kuvatekstin mukaan nämä ns. tolppakarahvit on sinistä ja vihreätä lasia korkeudeltaan 16,5–23 cm.

Tämä kuva on Suomen lasimuseon julkaisemasta Markku Annilan teoksesta Vanhat lasini.


3 kommenttia:

  1. Minulla on samanlainen , mutta ne harjanteet eivät ole niin voimakkaat, ja on ainoastaan 2 rengasta. ,Mikä olisi hytti?

    VastaaPoista
  2. Hyvä artikkeli! Variaatioita on paljon. Missä mikäkin valmistettu, on lähes mahdoton selvittää!

    VastaaPoista
  3. Näitä kyllä tehtiin myös ainakin joka puolella pohjoismaita ja saksankielisillä alueilla.

    VastaaPoista